Sander Verboven en Christof Van den Brande van het 6e jaar elektrische installatietechnieken van Kosh Scheppersstraat in Herentals hebben in het natuurgebied De Hellekens op een paal een zonnepaneel geïnstalleerd. Dat zonnepaneel gaat batterijen opladen en zo een pomp voeden die zich in een waterput bevindt en met een buis verbonden is met de poel. Er is ook een verbindingsbuis tussen de waterput en de Kleine Nete, zodat de put steeds voorzien is van water (wet van de communicerende vaten).

Door middel van deze groene energie die de pomp aanstuurt,  wordt er een poel van plusminus 60m2 gevuld met water. Op die manier blijft het broedsel van kikkers en salamanders ideaal bewaard. Ook de oude Hellekensloop kan opnieuw bevloeid worden.

Per dag kan de pomp 10m3 oppompen.

Sander en Christof startten de werken op 28 maart van dit jaar. Ze kregen hulp van de gemeente om de vorige windmolen te demonteren en de bekisting van de kast te gieten. De elektrische kast mochten ze in orde gaan maken bij Dymotec in Olen. Op 6 mei werden het zonnepaneel en de kast geïnstalleerd op de Hellekens en werd het project getest.

De begeleidende leerkracht Willy Olyslaegers mag terecht fier zijn op de twee leerlingen.