Voor Jan Modaal is het in nauwelijks 2 jaar tijd fors duurder geworden om naar de rechter te stappen. De Vlaamse advocaten waarschuwen dat de toegang tot justitie voor veel gezinnen onbetaalbaar dreigt te worden. Een eenvoudig voorbeeld geeft aan hoeveel duurder een procedure kan worden.

'Steeds meer personen met een laag gemiddeld inkomen hebben moeilijk toegang tot de rechtbank. Toegang tot de rechter is nochtans fundamenteel voor de rechtsstaat', zei Dominique Matthys, de voorzitter van de Orde van Vlaamse Balies, vorige week bij de plechtige openingszitting van het arbeidshof in Brussel. 'Het is nu aan de politiek om dat recht te garanderen.'

Willen de politici dat in daden omzetten, dan is er nog werk aan de winkel. Opeenvolgende maatregelen hebben de toegang tot de rechtbanken op amper twee jaar tijd fors duurder gemaakt. Een voorbeeld om dat te illustreren.

U bent gehuwd en u verhuurt samen met uw partner een woning aan een gezin. U vraagt een huur van 900 euro per maand. Helaas verlopen de betalingen moeilijk. Meer nog, de jongste drie maanden is er helemaal geen huur meer betaald. De huurachterstand is dus opgelopen tot 3 x 900 euro of 2.700 euro.

U beslist het daarbij niet te laten en een verzoekschrift in te dienen bij de vrederechter. In uw verzoekschrift vraagt u dat de huurders de huurachterstand betalen en dat de huurovereenkomst zou worden ontbonden. U maakt ook voorbehoud voor de nog te vervallen huurgelden en voor de mogelijke huurschade. Lees verder op De Tijd