U bent hier

Kraan legt 13 weekendhuisjes tegen de vlakte

Herentals | Kasterlee
26.03.2019 - 17.55u
Door: Mark Jaspers

Het agentschap voor natuur en bos (ANB) laat dertien weekendverblijven tussen Herentals en Lichtaart slopen. Eens alles opgeruimd is, kunnen de bomen weer opschieten.

"ANB is intussen al 20 jaar bezig op de Kempense heuvelrug tussen Herentals en Lichtaart percelen op te kopen", vertelt boswachter Ludo Lauwen. "Daar zijn bossen en weilanden bij, maar ook percelen waar destijds nogal wat weekendverblijfjes werden opgetrokken: chalets, wooncaravans en kleinere gebouwtjes.

We trachten aaneensluitende percelen samen te brengen om dan in één keer een reeks weekendverblijven te slopen. Deze week is aannemer Nooyens gestart met de afbraak van de eerste constructies."

De weekendverblijven die nu worden afgebroken, bevinden zich nabij de Lavendelweg, grondgebied Herentals, en de Diestweg op grondgebied Lichtaart.

Vanop de weg zie je de weekendhuisjes, maar daarachter werden ook nog kleine chalets, wc's en andere huisjes neergepoot.

Vooral in hout, al is hier en daar betonnen versteviging aangebracht. Kan er ook asbest gebruikt zijn? Ludo Lauwen: "Of er in dit eerste weekendverblijf dat we afbreken ook asbest zit, kan ik niet meteen zeggen.

In ieder geval: elke constructie die voor sloop in aanmerking komt, is op voorhand uitvoerig onderzocht. Wordt ergens asbest aangetroffen, dan verwijdert een gespecialiseerd bedrijf dat."

De huisjes zijn door de eigenaars of hun erfgenamen verkocht aan ANB, doorgaans staan ze al enkele jaren leeg. "De meeste constructies verkeren dan ook in lamentabele toestand", licht Ludo Lauwen toe. Er ligt ook nogal wat afval.

Ken Nooyens van het gelijknamige bedrijf uit Lille gooide dinsdagnamiddag het eerste huisje plat. "Ik denk dat we in ongeveer tien werkdagen alle dertien te slopen weekendhuisjes hebben afgebroken", zegt hij.

Wanneer de afbraakmaterialen afgevoerd zijn, kan de omgeving van de verblijfjes weer ruimte bieden aan opschietende bomen en andere begroeiing.

Foto Paul Keyenberg / Nnieuws.

Bron GVA - 26/3/19 - dit artikel werd gereproduceerd met toestemming van de uitgever, alle rechten voorbehouden – Nnieuws  License2Publish.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto