De Amerikaanse voedingsproducent Kraft Foods is overgenomen door het Braziliaanse private-equitybedrijf 3G Capital (van de AB InBev-top) en het Berkshire van topbelegger Warren Buffett. Het zal nu fuseren met Heinz, dat eerder al door de twee investeerders werd overgenomen.


Investering van 10 miljard dollar

De aandeelhouders van Kraft Foods zullen 49 procent van de aandelen van het nieuw gecreëerde bedrijf met de niet bepaald originele naam Kraft Heinz in handen krijgen. Berkshire en 3G Capital zullen daarnaast zo'n tien miljard dollar (9 miljard euro) investeren. De overige 51 procent blijven in handen van de aandeelhouders van Heinz.

"Dit is mijn soort transactie, waarbij twee bedrijven van wereldklasse worden samengevoegd en extra waarde opleveren voor de aandeelhouders", aldus Warren Buffett. "Ik kijk al uit naar de mogelijkheden die deze gecombineerde organisatie zal opleveren." Twee jaar geleden werkte 3G samen met Warren Buffett voor de overname van ketchupproducent Heinz voor een bedrag van 23,2 miljard dollar (21,2 miljard euro).

Mondelèz heeft productie in Herentals

Kraft Foods met een behoorde tot 2012 tot Kraft, dat toen werd gesplitst in 2 bedrijven: Mondelèz International en Kraft Foods, dat zich vooral op Noord-Amerika ging richten.

Medeoprichter van 3G Capital is Jorge Paulo Lemann, een grote aandeelhouder in InBev en een belangrijk onderdeel in de overname van Anheuser-Busch door InBev. Financiële experts vrezen dan ook dat de investering in Kraft betekent dat er niet meer genoeg middelen aanwezig zijn om een fusie van AB InBev en SAB Miller te verwezenlijken. (RetailDetail)