Met nat haar in de kou stappen maakt een mens niet vatbaarder voor een verkoudheid. Dat zegt het hoofd van de huisartsenopleiding Dirk Devroey van de VUB in "De wereld vandaag".

In 1 beweging ontkracht hij nog enkele andere gezondheidsmythes.

Het moet 1 van de meest courante volkswijsheden zijn om een verkoudheid te vermijden: loop niet met nat haar buiten in de kou rond. Toch blijkt daar niks van aan, zegt professor dr. Dirk Devroey in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Je wordt ziek door virussen of bacteriën, niet door met nat haar, in een topje of zelfs in je zwembroek in dit weer buiten te lopen."

"Het maakt je ook niet vatbaarder voor virussen", gaat hij voort. "Alleen als je heel lang zo zou buiten lopen, bestaat een risico dat je ziek wordt. Zoals de soldaten die in WO I maanden in natte loopgraven zaten en ondervoed waren."

Vitamine C

Wie al verkouden is, zoekt vaak een toevlucht tot vitamine C. Toch helpt dat helemaal niet, zegt Devroey. "Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een verkoudheid zonder vitamine C 7 dagen duurt en een met vitamine C 6,5 dagen. Je wint 12 uur, maar daarvoor moet je wel 3 jaar lang elke dag vitamine C hebben genomen." (VRTNWS)