Op 7 juli 2015 opende KringKruidenier "De Cirkel" zijn deuren in de nieuwe campus Spiegelfabriek aan de Lierseweg als sociale kruidenier met een extraatje.

Het sociale aspect zat in drie principes: toegeleide klanten konden er basisproducten kopen tegen verlaagde prijzen, de tewerkstellingsplaatsen waren vooral laaggeschoolden en er werd een rechtstreekse link gelegd naar de ontmoetingsplaats De Cirkel in hetzelfde gebouw.

De KringKruidenier ging echter een stapje verder en zette zijn deuren ook open voor solidaire klanten, iedereen dus. Deze klanten betaalden iets meer voor de producten en toonden zich zo solidair met het project.

Ten slotte wou de KringKruidenier iets doen aan de massale voedselverspilling door overschotten en Saved Food (voedsel dat in voedingswinkels niet meer mag worden verkocht wegens naderende houdbaarheidsdatum, maar nog perfect verkoopbaar is) aan te kopen bij warenhuizen, groothandels en veilingen.

In de winkel werden ook elke maand de voedselbedelingen van het Herentalse OCMW georganiseerd.

Samenwerking met vzw Milieu en Werk stopgezet

De KringKruidenier heeft de voorbije 5 jaar nauw samengewerkt met vzw Milieu & Werk. Deze vzw – die is gevestigd in Heist-op-den-Berg en die ook samenwerkt met De Kringwinkel Zuiderkempen – creëert leer-/werkervaring en duurzame tewerkstelling voor hoofdzakelijk risicogroepen op de arbeidsmarkt in de regio Zuiderkempen en ondersteunt projecten die tot doel hebben zuiniger om te springen met energie en grondstoffen.

De vzw heeft de samenwerking stopgezet omdat de KringKruidenier niet meer volledig past binnen hun missie en visie.

KringKruidenier blijft, maar wordt Sociale Kruidenier

Door het afhaken van vzw Milieu en Werk en omdat de winkel niet de verwachte financiële zelfstandigheid heeft kunnen opbouwen, heeft het stadsbestuur beslist om het concept van de KringKruidenier aan te passen.

Vanaf 10 maart 2021 wordt de KringKruidenier een sociale kruidenier. De winkel zal dus basisproducten blijven aanbieden die toegeleide cliënten tegen een verlaagd tarief kunnen kopen. Solidaire klanten kunnen niet meer kopen in de KringKruidenier.

Cliënten die een doorverwijzing hebben voor een gratis voedselpakket kunnen uit het aanbod van FEAD een bepaald aantal producten kiezen. Dit aanbod wordt aangevuld met Saved Food van enkele warenhuizen en circulaire organisaties zoals de Foodsavers Zuiderkempen.

De KringKruidenier zoekt voortdurend naar samenwerking met nieuwe leveranciers om aan zijn cliënteel een optimaal gamma aan te kunnen aanbieden.

Heropening

De winkel zal gesloten zijn van 1 tot en met 5 maart om de aanpassingen te kunnen uitvoeren en is opnieuw open vanaf 10 maart.

Ontmoetingsplaats De Cirkel blijft zijn werking verder zetten. In De Cirkel blijft iedereen welkom – www.herentals.be/decirkel - dus ook de klanten van de KringKruidenier. Zij kunnen hier voor of na het winkelen iets komen drinken of een babbeltje slaan.

KringKruidenier De Cirkel – Lierseweg 132a in Herentals
Nieuwe openingsuren: woensdag van 10 tot 18 uur en donderdag van 9 tot 17 uur.