De Kringwinkel Zuiderkempen organiseert als eerste Kringwinkel een Repair Café.

Repair Cafés zijn gratis toegankelijke bijeenkomsten die draaien om (samen) repareren. Op de locatie waar het Repair Café wordt gehouden, is gereedschap en materiaal aanwezig om reparaties uit te voeren aan kleding, meubels, kleine elektrische apparaten en fietsen. Vrijwilligers met de nodige kennis zijn aanwezig om de nodige ondersteuning te bieden.

 

Bezoekers nemen van thuis kapotte spullen mee. In het Repair Café gaan ze samen met de vrijwillige herstellers aan de slag. Zo valt er altijd wel wat te leren. Wie niets heeft om te repareren, neemt een kop koffie of thee. Of gaat helpen bij een reparatie van iemand anders.

 

Waarom een Repair Café?

 

In Europa gooien we ontzettend veel weg. Ook dingen waar bijna niets mis mee is, en die na een eenvoudige reparatie weer prima bruikbaar zouden zijn. Helaas zit repareren bij veel mensen niet meer in het systeem. Mensen weten niet meer hoe dat moet. Reparatiekennis verdwijnt snel.

Het Repair Café brengt daar verandering in! Spullen worden langer bruikbaar gemaakt en hoeven niet te worden weggegooid. De hoeveelheid grondstoffen en energie die nodig is om nieuwe producten te maken, wordt beperkt. Evenals de CO2-uitstoot. Want bij het fabriceren van nieuwe producten – en het recycleren van oude – komt CO2 vrij.

In het Repair Café leren mensen op een andere manier naar hun spullen te kijken. En er opnieuw de waarde van in te zien. Het Repair Café draagt bij aan een mentaliteitsverandering. Die is noodzakelijk om mensen enthousiast te maken voor een duurzame samenleving.

Maar bovenal wil het Repair Café laten zien dat repareren leuk is, en vaak heel makkelijk.

 

Waarom een Repair Café in De Kringwinkel?

De slogan van het Repair Café: ‘weggooien, mooi niet’, is bovendien helemaal op het lijf van De Kringwinkel geschreven. ‘Repair Café’ is namelijk een initiatief dat repareren promoot als alternatief voor weggooien. Al jarenlang promoten we als Kringwinkel hergebruik als alternatief voor weggooien.

 

Daarom ontvangen we graag als eerste Kringwinkel in Vlaanderen het ‘Repair Café’ in onze vestiging in Heist-op-den-Berg aanstaande zaterdag 27 april van 14 u. tot 17 u.

 

Meer over de achtergrond en doelstellingen van het Repair Café lees je op: www.repaircafe.be.

 

Meer inlichtingen bij Sandra Keymis via 015/23.73.93, Sandra.keymis@dekringwinkelzuiderkempen.be.