De alleroudste lindebomen op het dorpsplein van Olen-centrum moeten voorlopig niet gekapt worden. Het lokaal bestuur liet in het najaar een onderzoek uitvoeren bij 150 bomen op openbaar domein.

'2 van de jongste boompjes ter hoogte van de parking worden wel verwijderd, omdat ze uitdroogden tijdens de warme zomermaanden', zegt schepen voor groen Kris Gebruers (CD&V).

Meer dan 150 aandachtsbomen in Olen

'Jammer genoeg vertonen bomen soms mankementen.  De meeste van deze gebreken kunnen met deskundig onderhoud worden opgelost. Soms echter zijn drastischere maatregelen nodig.

Bomen zijn van groot belang voor onze omgeving. Niet alleen bepalen ze het uitzicht van onze groene gemeente, ze zijn eveneens belangrijk voor onze gezondheid. Bomen zuiveren lucht van fijn stof, ze zetten koolstofdioxiden om in zuurstof, ze spelen een cruciale rol bij het in standhouden van de biodiversiteit.

De medewerkers van Technische Dienstverlening proberen alle bomen regelmatig te controleren. Als een boom een gebrek vertoont, dan wordt het een aandachtsboom en dan dringt nader onderzoek zich op.

De laatste maanden hebben boomdeskundigen meer dan 150 aandachtsbomen in Olen aan een onderzoek onderworpen. Van elke onderzochte boom is een rapport opgemaakt waarin zij de gezondheidstoestand beschreven met nodige acties.

Jammer genoeg zitten er ook bomen tussen die niet meer te redden zijn en gekapt moeten worden omdat ze windvallig zijn.

Daarom kan het zijn dat je merkt dat er in Olen een aantal bomen, meestal langs wegen, geveld worden. De algemene regel is dat elke gekapte boom wordt vervangen. Zeer uitzonderlijk kan het beter zijn om geen nieuwe boom te planten.' (pp) Foto's Johan Temmerman / archief Nnieuws.