U bent hier

KSKS Herentals jongerenwerker Vincent Peters : 'Mensen verbinden, gedeelde voetbalpassie'

Herentals | Kempen regio | Neteland
04.07.2020 - 11.09u
Door: Herman Gezelle

KSKS Herentals (4e provinciale) heeft vanmiddag Vincent Peters (23) uit Herentals als 'jongerenwerker' voorgesteld. Peters zet zich in om de sociale doelstellingen van de club uit te zetten en na te streven.

KSKS is daarmee de eerste club in de regio die een sociaal werker aanstelt. 

Bij de jeugdwerking van KSKS staan de resultaten en het competitieve niet voorop. De Herentalse voetbalclub wil voortaan de kinderen en ouders nog meer sociaal gaan ondersteunen.

SKS Herentals is na City Pirates de 2e club in onze provincie die daarop inzet. De rechtstreekse aanleiding was het verhaal van de 15-jarige Nima Ahmadpour uit Iran. De jongen kwam 1,5 jaar geleden naar ons land, en kreeg van de club enorm veel hulp om hier te integreren.

"De kracht van voetbal zit 'm in het samenbrengen van allemaal verschillende mensen. We leven in een superdiverse samenleving, waarin iedereen zijn of haar plaats heeft, en zichzelf moet kunnen zijn.

Het is onze taak om voor verbinding te zorgen tussen deze mensen", zegt voorzitter Gerrit Van Nueten.

'Verantwoordelijkheid opnemen'

"Voetbalclubs hebben een enorm groot draagvlak in de samenleving", onderstreept Vincent Peters, jeugdtrainer en zelf speler bij SKS. We vinden het onze plicht om onze sociale rol op te nemen. Binnen de club zijn er mensen verenigd met een passie voor voetbal. Belangrijker dan die gedeelde passie, is het gevoel van gemeenschap en verbinding dat zo'n voetbalclub creëert."

De jongerenwerker moet mogelijkheden creëren om sociale verandering mogelijk te maken voor de jongeren en ouders die hier nood aan hebben.

"We willen een club zijn waar de spelers en hun ouders terecht kunnen met hun problemen en bezorgdheden", verduidelijkt de voorzitter.

De rol van de jongerenwerker

Aanvankelijk wil de jongerenwerker uitzoeken waar de noden liggen van de mensen. "Het is belangrijk dat we inspelen op de specifieke noden van de jongeren en ouders", zegt Vincent Peters.

"Mensen die bijvoorbeeld hun Nederlands willen bijschaven, moeten daar op en naast ons veld aan kunnen werken."  Peters is afgestudeerd aan Thomas More HIK Geel (Bachelor Sociaal-Cultureel Werk). 

KSKS is vragende partij om samenwerkingen aan te gaan met lokale partnerorganisaties.

"We zien mogelijkheden om op termijn samen te werken met bijvoorbeeld de Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers (OKAN) of organisaties zoals het JAC. Ook bij lokale wijkwerkingen uit Herentals liggen er kansen."

De verdere uitbouw van de goede doelenwerking behoort ook tot het takenpakket van de sociaal werker bij KSKS. Momenteel is er een goede samenwerking rond de inzameling van kleding, met 'Make Gambia Smile'. De club gaat meermaals per jaar met een delegatie naar benefietacties, vb. de Olivia Classic ten voordele van het Olivia Fund, en ook het Sander's Ontbijt.

Het is de bedoeling dat de club hierin uitbreidt en op zoek gaat naar hoe ze goede doelen op een alternatieve manier kunnen steunen.

Sociaal engagement en de sociale functie van voetbal

Engagement is een belangrijke pijler waar KSKS zich wil op focussen. "Ouders die momenteel weinig op de club komen, willen we aanzetten om hun engagement te vergroten.

Hun aanwezigheid kan belangrijk zijn voor zichzelf, maar vooral voor de ontwikkeling van het kind. Een aanmoedigende stem naast de lijn en de betrokkenheid van mama en papa doet wonderen", weet Peters.

Neos-Herentals (Netwerk van Ondernemende Senioren) steunt alvast dit project door onlangs €350 te schenken als startbedrag.

Vandaag heeft KSKS 300 leden die betrokken zijn bij de club. Naast de voetballers zijn er de 10-tallen vrijwilligers waar de club kan op rekenen. De verdere uitbouw en ondersteuning van deze vrijwilligerswerking, komt ook mee in handen van de jongerenwerker." (pp)

Op de foto boven : vlnr. papa Ahmadpour (Iran), jeugdwerker Vincent Peters, 15-jarige jeugdspeler Nima Ahmadpour (Iran), SKS-voorzitter Gerrit Van Nueten en sportief manager Steven Haest / Nnieuws.

Guy Verellen / Nnieuws. 

imageMeer nieuws

Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 03.34u reading time3min

Sciensano heeft samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het  gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto