Op de Geelse campus van KU Leuven zijn dit semester elf studenten van over de hele wereld te gast in het kader van een nieuwe prestigieuze internationale masteropleiding die ze volgen.

Ze krijgen er les over stralingseffecten in elektronica en fotonica. Ook onderzoeksinstellingen als CERN en ESA zijn partner bij deze opleiding.

'RADMEP is een nieuwe masteropleiding die ontstaan is vanuit een internationaal onderzoeksprogramma', duidt prof. Paul Leroux van KU Leuven Campus Geel.

'Met deze masteropleiding willen we studenten opleiden in een zeer specifieke materie: stralingseffecten in elektronica en fotonica. Dat is bijvoorbeeld erg relevant in de lucht- en ruimtevaart maar ook in de medische wereld en zelfs in elektrische wagens of datacentra waar veel computers samen staan.'

De bedoeling is dat de studenten elektronica en fotonica zullen ontwikkelen die bestand zijn tegen straling. De vraag naar dergelijke specialisten op de arbeidsmarkt neemt steeds toe.

Daarom zijn ook internationale onderzoeksinstellingen CERN en het Europees Ruimteagentschap ESA betrokken bij de opleiding. Naast lokale bedrijven zoals Melexis en Magics Technologies voorzien ook internationale topbedrijven zoals imec, Airbus en Intel plaatsen voor de studenten om hun masterproef bij hen te kunnen afleggen.

Alleen de absolute topstudenten krijgen de prestigieuze beurs te pakken die je nodig hebt om te mogen starten. 'Dit jaar waren er een 60-tal kandidaten voor elf plaatsen, volgend jaar zijn er al 120 kandidaten wereldwijd voor een twintigtal plaatsen die opengesteld zullen worden.

Zo zijn er nu studenten uit Bangladesh, Ethiopië, India en Mexico. Zij volgen gewoon les tussen onze Geelse studenten. En ook voor onze studenten industrieel ingenieur is het een unieke kans om lessen uit deze vooraanstaande opleiding mee te kunnen volgen en dat zonder dat ze die beurs nodig hebben. Daar zijn we heel trots op.' zegt prof. Leroux.

Naast KU Leuven Campus Geel zijn ook de Finse universiteit van Jyväskylä, de universiteit Jean Monnet (St.-Etienne) en de universiteit van Montpellier betrokken.

De studenten wisselen elke semester van locatie. Op de Geelse campus van KU Leuven is er heel wat expertise in stralingsharde elektronica: onderzoeksgroep Advise doet er al jaren onderzoek naar de ontwikkeling van microchips die bestand zijn tegen straling in de ruimte.

KU Leuven Campus Geel

KU Leuven Campus Geel behoort tot de Faculteit Industriële Ingenieurswetenschappen van de KU Leuven. Er worden bachelor- en masteropleidingen aangeboden in zowel de biowetenschappen als de industriële wetenschappen. In totaal telt KU Leuven Campus Geel 450 studenten. Naast het onderwijs zijn er ook verschillende onderzoeksgroepen actief op de campus. KU Leuven stelt 100 wetenschappers en medewerkers tewerk op Campus Geel.