Vanaf het academiejaar 2021 – 2022 is KU Leuven Campus Geel partner in het RADMEP Erasmus Mundus Joint Master Degree.
Dit is een prestigieus, geïntegreerd internationaal studieprogramma voor masterstudenten van over de hele wereld. RADMEP zal deze studenten een multidisciplinair en innovatief programma aanbieden met betrekking tot de invloed van straling op micro-elektronica en fotonica, twee belangrijke technologieën voor de toekomst van Europa.
De masteropleiding duurt twee jaar en schoolt de studenten om deze technologieën toegankelijk te maken voor extreme omgevingen zoals de ruimtevaart, experimenten in deeltjesfysica, en tal van aardse nucleaire toepassingen.
Tijdens het tweejarig programma zullen de masterstudenten kennis en vaardigheden opdoen in micro-elektronica en fotonica en hun gedrag onder straling.
Het eerste semester van het internationaal masterprogramma vindt plaats in Jyväskylän yliopisto (JYU, Finland), tijdens het tweede semester volgen de studenten les aan de Geelse Campus van KU Leuven.
Het derde semester kunnen ze kiezen uit twee specialisaties aan twee Franse universiteiten: stralingseffecten op fotonische technologieën aan de Université Jean Monnet Saint-Etienne of stralingseffecten op micro-elektronica en geavanceerde elektronische technologieën aan de Université de Montepellier.
Daarna zullen de RADMEP-studenten een masterproef van zes maanden afleggen in de industrie of een onderzoekscentrum.
Naast professionele kennis, kunnen studenten in dit internationale programma ook de nodige soft skills ontwikkelen. RADMEP speelt met dit programma in op de behoeften van de industrie, internationale agentschappen als ESA en gerenommeerde onderzoekscentra zoals CERN.
Het is geen toeval dat studenten een semester op KU Leuven Campus Geel komen studeren. Op de Geelse campus is er heel wat expertise rond de effecten van straling op microchips.
De onderzoeksgroep ADVISE doet er al heel wat jaren onderzoek naar de ontwikkeling van microchips die bestand zijn tegen straling die ook aanwezig is in de ruimte.
'We werken ook mee aan Radsaga, een Europees onderzoeksproject waarvoor we chips ontwikkelen die bestand zijn tegen straling, maar ook chips die net heel gevoelig zijn en straling meten,' zegt professor Paul Leroux van de onderzoekgroep Advise. 'Het masterprogramma RADMEP is een duurzaam resultaat van het Radsaga-project.'
Het project RADMEP is door de Europese Commissie aanvaard voor een financiering van vijf jaar.
Een dag vroeger dan gepland, is topvoetballer Kevin De Bruyne in Drongen aangekomen voor de KDB Cup, een internationaal jeugdtornooi U15 waar hij zijn naam aan verbindt.
De organisatie en de jeugdspelers zijn enorm verheugd met het verrassingsbezoek. (VRTNWS) Beelden KDB Cup.
Op Pinksterzondag 5 juni laten de organisatoren van Jazz in Thals, na de corona-onderbreking van twee jaar, hun 'jazzdrang' weer de vrije loop en dit voor de 6e keer.
Ze presenteren gratis een breed en toegankelijk pallet aan stijlen op 9 gezellige locaties in de Herentalse binnenstad.
In het natuurdomein De Liereman in Oud-Turnhout zijn er vanmorgen, bijna exact twee jaar na de eerste keer, opnieuw tientallen bomen ingezaagd.
Nu zijn ze er erger aan toe.
Een deel van het natuurdomein, aan het bezoekerscentrum, is voorlopig afgesloten. (VRTNWS)
Op de hoek van de Gasthuisstraat en de Molenstraat in Beerse, tegenover de kerk, opent op zaterdag 28 mei Gastrobar Wiez.
Momenteel legt eigenaar Dirk Royens nog de laatste hand na een grondige, intense verbouwing. In een sfeervol interieur met retro toetsen zullen uitbaters Wim Duchêne en Inez d'Hertefelt er met veel enthousiame hun klanten ontvangen.
In Gastrobar Wiez is iedereen vanaf volgend weekend welkom voor een lekker glas, een fijne sfeer en kleine foodsharing gerechten.
Delhaize en Foodmaker uit Oevel, de gezonde restaurantketen en producent van ultraverse maaltijden, openen vandaag samen het derde gezamenlijke Foodmaker-restaurant in Brussel.
Het is gelegen in het prachtige nieuwe hoofdkantoor van BNP Paribas Fortis (Montagne du Parc) waar externe klanten ook welkom zijn. "Delhaize en Foodmaker willen samen inzetten op de werkende mens.
Vanaf maandag 30 mei werkt het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) in Gierle aan de De Nefstraat (N140).
Tijdens de werkzaamheden vernieuwt AWV het deel van de rijweg dat in klinkers ligt en vervangt dit door een wegdek in asfalt. Deze vernieuwing verhoogt de verkeersveiligheid en het rijcomfort voor de weggebruiker.
De Kreuners blijven immens populair. Vanavond top-of-the-bill op een uitverkocht Clamotte Rock in 't Stoetersdorp. Binnenkort in Neteland nog op Gladiolen (4/6) en op de HFF Volvo Van Houdt Happening in Herentals (29/7).
Vanavond weergalmden al hun grootste hits ('Layla', 'Ik Wil Je', 'Maak Me Wakker', 'Verliefd Op Chris Lomme', 'Nee Oh Nee',...) gecombineerd met handgeplukte en zorgvuldig opgeblonken parels uit een ver gouden verleden.
De BBC gaat de komende jaren 1.000 banen schrappen.
Dat blijkt uit een transformatieplan dat de topman van de Britse openbare omroep vandaag heeft voorgesteld.
De BBC gaat tegelijk meer middelen inzetten op digitale programma's en gaat hun nieuwszenders samenvoegen. (VRTNWS)
De bescherming die de coronavaccins bieden, neemt snel af. Vooral tegen een besmetting met symptomen van de omikronvariant.
Dat blijkt uit een studie van gezondheidsinstituut Sciensano bij bijna anderhalf miljoen Belgen.
De boosterprik krikt die bescherming wel tijdelijk weer op. Tegen ziekenhuisopname blijft de bescherming relatief stabiel.
Het is de eerste keer dat de beschermingsgraad in ons land op zo'n grote schaal is onderzocht. (VRTNWS)
De Antilliaanse Feesten in Hoogstraten beroert al bijna 40 jaar 1.000-en fans wereldwijd. 3 avonden en nachten hoor je de grootste caribbean, afro- en latin artiesten, gecombineerd met onbekende parels.
Op 11, 12 en 13 augustus zetten de Antilliaanse Feesten de Blauwbossen in Minderhout in vuur en vlam.