Vanaf het academiejaar 2021 – 2022 is KU Leuven Campus Geel partner in het RADMEP Erasmus Mundus Joint Master Degree.
Dit is een prestigieus, geïntegreerd internationaal studieprogramma voor masterstudenten van over de hele wereld. RADMEP zal deze studenten een multidisciplinair en innovatief programma aanbieden met betrekking tot de invloed van straling op micro-elektronica en fotonica, twee belangrijke technologieën voor de toekomst van Europa.
De masteropleiding duurt twee jaar en schoolt de studenten om deze technologieën toegankelijk te maken voor extreme omgevingen zoals de ruimtevaart, experimenten in deeltjesfysica, en tal van aardse nucleaire toepassingen.
Tijdens het tweejarig programma zullen de masterstudenten kennis en vaardigheden opdoen in micro-elektronica en fotonica en hun gedrag onder straling.
Het eerste semester van het internationaal masterprogramma vindt plaats in Jyväskylän yliopisto (JYU, Finland), tijdens het tweede semester volgen de studenten les aan de Geelse Campus van KU Leuven.
Het derde semester kunnen ze kiezen uit twee specialisaties aan twee Franse universiteiten: stralingseffecten op fotonische technologieën aan de Université Jean Monnet Saint-Etienne of stralingseffecten op micro-elektronica en geavanceerde elektronische technologieën aan de Université de Montepellier.
Daarna zullen de RADMEP-studenten een masterproef van zes maanden afleggen in de industrie of een onderzoekscentrum.
Naast professionele kennis, kunnen studenten in dit internationale programma ook de nodige soft skills ontwikkelen. RADMEP speelt met dit programma in op de behoeften van de industrie, internationale agentschappen als ESA en gerenommeerde onderzoekscentra zoals CERN.
Het is geen toeval dat studenten een semester op KU Leuven Campus Geel komen studeren. Op de Geelse campus is er heel wat expertise rond de effecten van straling op microchips.
De onderzoeksgroep ADVISE doet er al heel wat jaren onderzoek naar de ontwikkeling van microchips die bestand zijn tegen straling die ook aanwezig is in de ruimte.
'We werken ook mee aan Radsaga, een Europees onderzoeksproject waarvoor we chips ontwikkelen die bestand zijn tegen straling, maar ook chips die net heel gevoelig zijn en straling meten,' zegt professor Paul Leroux van de onderzoekgroep Advise. 'Het masterprogramma RADMEP is een duurzaam resultaat van het Radsaga-project.'
Het project RADMEP is door de Europese Commissie aanvaard voor een financiering van vijf jaar.