U bent hier

KU Leuven campus Geel test met nieuw stralingslabo chips

Geel | Kempen regio
09.03.2018 - 00.14u
Door: Herman Gezelle

Op de KU Leuven-campus in Geel is donderdag een nieuw stralingslaboratorium ingehuldigd met volgens de wetenschappers voor de Benelux unieke toestellen. Die dienen om te testen of speciale computerchips goed tegen grote hoeveelheden nucleaire straling kunnen.

Het gaat om een investering van 500.000 euro.

"Elektronische onderdelen worden kleiner, maar daardoor ook gevoeliger voor straling", zegt Paul Leroux, hoogleraar elektrotechniek. "In het nieuwe labo zullen we nog beter kunnen testen hoe ze reageren op straling.

Met de resultaten passen we chips aan zodat ze bruikbaar zijn in de ruimtevaart of bijvoorbeeld het CERN in Zwitserland."

Vroeger moesten de chips elders worden getest, maar daar kwam gammastraling aan te pas, zodat de wetenschappers op grotere afstand moeten blijven. De testing was volgens Leroux ook niet goedkoop.

Met het nieuwe labo zal men de tests dus zelf kunnen doen. Een van de twee nieuwe toestellen is een x-raytoestel. "Op een paar minuten kunnen we daarmee een dosis geven die overeenkomt met een component jaren de ruimte in sturen. Dat komt al snel overeen met miljarden x-rays van het lichaam", aldus Leroux nog.

Het andere toestel is een laseropstelling, die met een nauwkeurigheid van 100 nanometer elk stukje van een chip in meer dimensies onder de loep kan nemen.

Het 'Advise Rely Lab', dat een half miljoen euro kostte, zal gebruikt worden voor wetenschappelijk onderzoek, maar ook door bedrijven die hun elektronica willen testen.

Het labo werkt onder meer samen met het Leuvense onderzoekscentrum IMEC en het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol.

imageMeer nieuws

Sciensano waarschuwt voor impact van gewijzigde teststrategie op besmettingscijfers

Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.10.2020 - 03.34u reading time3min

Sciensano heeft samen met UHasselt, een schatting gemaakt van het aantal besmettingen dat door het  gewijzigd testbeleid niet meer opgespoord wordt.

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto