De Katholieke Universiteit van Leuven duikt op binnen de top 60 van de meest prestigieuze universiteiten. Dat blijkt uit de rangschikking van het tijdschrift Times Higher Education (THE), dat een opiniepeiling hield onder 10.000 academici uit bijna 150 landen over de reputatie van honderden universiteiten wereldwijd. Andere Belgische universiteiten vallen niet te bespeuren in de top 100. Opvallend, maar niet verwonderlijk: de top 10 kleurt volledig Angelsaksisch.

Waar de KU Leuven vorig jaar nog net buiten de top 70 viel, wist ze dit jaar een plaatsje te veroveren in de top 60.

THE geeft toe dat de rangschikking gebaseerd is op een subjectief oordeel, "maar het is wel het subjectieve oordeel van zij die het meeste weten over goed onderwijs en research. Het zijn leidende academici uit alle werelddelen. En hun oordeel is zeer belangrijk", klinkt het.

Eerst nog even dit: de nummers 1 tot en met 50 krijgen een individuele plaats toegekend; vanaf de 51e plaats worden ze per schijf van tien alfabetisch gerangschikt. De KU Leuven eindigt dus tussen de 51e en de 60e plaats. Dat is een pak beter dan vorig jaar, toen ze ergens tussen de 71e en de 80e plaats eindigde.

Phil Baty van THE is blij voor België: "Het doet deugd te zien dat België zijn status binnen de wereldelite verbetert door de stijging van de KU Leuven. Een sterke reputatie is essentieel voor een universiteit om talent aan te trekken en te behouden. Dit resultaat is dus zowel voor de KU Leuven als voor België positief".

Nummer 1 blijft Harvard University in de Verenigde Staten, gevolgd door de Britse universiteiten Cambridge en Oxford. De top 5 wordt vervolledigd door het Massachussetts Institute of Technology (MIT) en Stanford University. De eerste niet-Angelsaksische universiteit, de universiteit van Tokio, vinden we terug op een twaalfde plaats. (vrt)