De KU Leuven is ook dit jaar de enige Belgische universiteit in de top 100. Ze gaat bovendien alle Nederlandse universiteiten vooraf en is zevende van alle universiteiten op het Europese vasteland.

THE berekent de eindscore op basis van verschillende parameters. De voornaamste onderwerpen zijn onderwijs, onderzoek en citaties, met elk een aandeel van 30 procent. Verder berust 7,5% van het eindcijfer op de waardering van de internationale aanwezigheid, en 2,5% betreft inkomsten uit de bedrijfswereld.

Op het vlak van 'Research' bekleedt de KU Leuven plaats 40 in de wereld. | © KU Leuven - Rob Stevens Vooral wat Research betreft staat de KU Leuven sterk: ze bekleedt voor dat onderwerp de 40ste plaats wereldwijd. Dat is mede te danken aan een stijging in de parameter Research Reputation. Ook voor Teaching gaat de universiteit enkele plaatsen omhoog. Ze behoudt tot slot een uitstekend resultaat voor Industry Income.

"Ik ben bijzonder verheugd dat we gestegen zijn in de top van de ranglijst. Voor de Vlaamse regio is deze aanwezigheid van erg groot belang. De factoren die bijdragen aan de hoge positie trekken internationale partners en talenten aan. Zo vergroten ze ook de slagkracht in onderzoek en ontwikkeling van de hele regio", zegt rector Luc Sels.

"Een stijging binnen de top 50 is niet vanzelfsprekend. We realiseren de vooruitgang immers in een periode waarin de Aziatische universiteiten een snelle opmars kennen. De leidende universiteiten in bijvoorbeeld China, Zuid-Korea of Singapore werken de laatste jaren met fors meer middelen. Zelf investeren we volop in meer internationale samenwerking en een veel bredere inzet van de kracht van de KU Leuven, vooral in Azië. Deze strategie werpt duidelijk haar vruchten af."

TOP 10

University of Oxford (VK)

California Institute of Technology (VS)

University of Cambridge (VK)

Stanford University (VS)

Massachusetts Institute of Technology (VS)

Princeton University (VS)

Harvard University (VS)

Yale University (VS)

University of Chicago (VS)

Imperial College London