Onderzoekers van de KULeuven hebben een nieuwe technologie ontwikkeld om de verschillende cellen in ons lichaam beter te begrijpen. De techniek maakt het mogelijk om de processen in ons lichaam, ook ziekteprocessen zoals kanker, beter in kaart te brengen.

De onderzoekers ontwikkelden een methode waarmee het DNA van één enkele cel gedetailleerd in kaart kan worden gebracht. Dat DNA, het blauwdruk van ons genoom, zit vervat in elke cel van ons lichaam. De wetenschappers brachten niet alleen het DNA in kaart, maar ook het RNA of transcriptoom. Dat zijn de moleculen die instructies geven voor het functioneren van de cel.

Het is voor het eerst dat wetenschappers het DNA en het RNA van één cel parallel en uiterst gedetailleerd in kaart te brengen, zegt de KUL in een persbericht. Ze ontwikkelden hiervoor een nieuwe techniek: de "Genome and Transcriptome Sequencing" of G&T-seq techniek.

"Deze technologie maakt het mogelijk om genetische variatie tussen cellen in kaart te brengen, en dat voor zowel normale cellen als bijvoorbeeld de cellen van een kankergezwel", zegt professor Thierry Voet, die samen met zijn team van het departement Menselijke Erfelijkheid aan de KU Leuven en het Wellcome Trust Sanger Instituut (VK) de techniek ontwikkelde.

"Op die manier kunnen we bijvoorbeeld de ontwikkeling en de progressie van kanker binnen een persoon beter begrijpen." Door individuele kankercellen te analyseren, zullen onderzoekers de diversiteit aan kankercellen binnen eenzelfde tumor nu op DNA én RNA niveau in kaart kunnen brengen. Op termijn kan deze informatie helpen om gepersonaliseerde behandelingen te ontwikkelen.

De bevindingen zijn gepubliceerd in Nature Methods. (KUL)