Moleculaire biologen van de KU Leuven hebben de wereldpers gehaald met nieuw onderzoek dat dementiemedicatie weer een stap dichterbij brengt. In een laboschaaltje hebben ze niet enkel nagebootst hoe een bepaalde vorm van dementie ontstaat. Ze slaagden er ook in om dat genetisch defect te herstellen.

Professoren Philip Van Damme en Catherine Verfaillie onderzochten drie patiënten met frontotemporale dementie. De moleculaire biologen zetten huidcellen van de patiënten om tot stamcellen. Die stamcellen werden zo gemanipuleerd dat ze tot hersenschorscellen uitgroeiden.

"We wilden vervolgens proberen om hersencellen aangetast door dementie te ontwikkelen, maar dat lukte ons niet", legt prof. Verfaillie uit in "Bonus" op Radio 1. "We begrepen dat niet goed, omdat elke patiënt uiteindelijk wel geboren wordt met normale, gezonde hersenen voor de dementie zich op latere leeftijd ontwikkelt."
Genetische manipulatie

Verder genetisch onderzoek, bij patiënten met dementie en gezonde mensen, bracht de biologen op een nieuw spoor. Ze ontdekten dat een specifieke "signaalroute" de boosdoener is. "Dat genetisch doorgeefluik zorgde ervoor dat de cellen zich niet tot volwaardige hersenschorscellen ontwikkelen", zegt Verfaillie.

Het team kon dat euvel corrigeren via genetische manipulatie. "Als we erin slaagden om die specifieke plasmamolecule die bij dementen te veel tot expressie kwam te onderdrukken, konden we de hersencellen zich wel weer ten goede laten ontwikkelen", legt Verfaillie uit.
VRT

In dit pas ontdekte mechanisme schuilt de kiem van medicatie tegen dementie, al benadrukt Verfaillie dat zoiets nog toekomstmuziek is.

"In dit onderzoek hebben we een breed gamma aan blokkers gebruikt om de molecule te onderdrukken. Het is nu zoeken naar molecules die gerichter werken. Want de stoffen waarover het gaat, spelen ook in andere organen een belangrijke rol", benadrukt Verfaillie. "En we moeten ook nog testen of dit mechanisme ook voor andere vormen van dementie van toepassing is." (vrt)

Foto archief NNieuws.