Met nog zo'n tachtig dagen te gaan tot de start van de Olympische Spelen, begint het steeds duidelijker te worden welke sporters de trots van hun land mogen verdedigen in Rio de Janeiro. België ziet twee badmintonners naar Brazilië gaan. Wat kunnen broer en zus Yuhan en Lianne Tan daar gaan neerzetten?

De eerste voorspellingen voor de Spelen worden al gedaan: wie kan er een medaille veroveren? Uit de statistieken blijkt dat België vier medailles zou kunnen/moeten winnen: één zilveren en drie bronzen plakken.

Vier medailles voor België
Deze voorspelling is gebaseerd op een model dat alle prestaties van sporters berekent. Het model wordt steeds aangepast aan de meest recente prestaties.

Voor België zou discuswerper Philip Milanov een zilveren medaille kunnen winnen, terwijl zeilster Evi Van Acker en de taekwondoka's Jaouad Achab en Si Mohamed Ketbi een bronzen zouden kunnen winnen.

In 2012, bij de Olympische Spelen in Londen, bleek de voorspelling behoorlijk nauwkeurig te zijn. Bij Betway kun je nu al inzetten op de eerste wedstrijden van de Spelen. Ook kun je aan de odds van de bookies goed zien wie tussen 5 en 21 augustus de favorieten zijn in Brazilië.

De verrassingen
Maar er zijn natuurlijk altijd verrassingen, en wie weet kunnen Yuhan Tan en Lianne Tan daar wel voor zorgen. De badmintonners, broer en zus, hebben zich geplaatst voor de Spelen. Daarnaast wisten zij zich dit jaar wederom tot nationaal kampioen te kronen.

Voor Yuhan Tan was het de negende keer dat hij zich de allerbeste van België mag noemen. De 29-jarige sporter is daarmee de meest succesvolle atleet in individuele sport in de Belgische geschiedenis.

Lianne wist het nationaal kampioenschap ook weer te winnen. De 25-jarige speelster won vorige maand voor de zevende keer de titel. De twee lieten daarmee zien alleenheersers te zijn aan de Belgische top.

Londen 2012
Broer en zus waren ook in 2012 al aanwezig bij de Spelen. Lianne schreef daarmee geschiedenis door de eerste Belgische badmintonspeelster op de Olympische Spelen te worden. Ze eindigde 17de bij haar debuut. Yuhan eindigde in Londen als 33ste.

Yuhan had ook de Spelen van 2008 kunnen meemaken, maar hij werd toentertijd niet geselecteerd voor Team Belgium. In 2015 werd hij vijfde op de Europese Spelen van Baku. Op het Europese Kampioenschap van april strandde Tan in de kwartfinale nadat de hoger geplaatste Duitser Marc Zwiebler hem versloeg.

Plaatsing voor Rio
De prestatie van de linkshandige speler op dat toernooi zorgde wel voor een 23ste plaats op de plaatstingslijst, en daarmee een ticket voor Rio. Lianne Tan is als nummer 32 geplaatst voor Rio. Plaatsing is geen sinecure, aangezien badmintonners langere tijd goed moeten presteren om in aanmerking te komen.

"Het is niet alleen fysiek zwaar, maar ook mentaal moet je stevig in je schoenen staan", zei Yuhan eerder in een interview. "Je weet bij de aanvang van ieder toernooi dat je ranking-plaatsen kan winnen, maar ook verliezen."

Daarnaast combineren beide spelers hun profcarrière ook nog eens met een part-time studie.

Minder concurrentie?
Voordeel voor de Belgen kan zijn dat landen maximaal twee spelers naar Rio mogen sturen. Dit betekent dat sommige toppers (de nummer drie van China en Denemarken bijvoorbeeld) geen ticket kunnen krijgen.

En misschien geeft Yuhans aankondiging dat de Spelen van 2016 zijn laatste kunstje zullen worden op internationaal vlak, hem extra motivatie om te vlammen in Rio.

Het Belgische publiek denkt vooralsnog dat de Belgen net als in Londen drie medailles mee naar huis zullen nemen. Wat denk jij? Kunnen de sporters stunten en de drie plakken van de vorige Spelen verbeteren? En kunnen broer en zus Tan ons verrassen in Rio?