Vorig weekend opende de Stedelijke Academie voor Beeldende Kunst de pop up galerie ‘Markt 33’, met werk van de leerlingen beeldende vorming uit het jeugdatelier en de volwassen leerlingen modeltekenkunst. Met het initiatief speelt de academie in op het trendy fenomeen van de pop up shops, restaurants en shows.

Leerkracht Inge Godelaine wist een leegstaand winkelpand met toplocatie te strikken, om er een tijdelijke kunstgalerie in te richten. De kunstminnende eigenaar was meteen te vinden voor het initiatief en stelde zijn pand, gelegen naar de St.-Amandskerk, graag ter beschikking voor deze duo-tentoonstelling.

Inge wilde aan al haar leerlingen de kans bieden om hun werk te tonen. En omdat ze zowel beeldende vorming geeft in het jeugdatelier als modeltekenkunst aan de volwassenen, werd het een zeer afwisselende expositie waar beginners en gevorderden, jong en oud zonder onderscheid naast elkaar tentoon stellen. Op de sokkels staan heel verschillende ruimtelijke constructies, meestal in hout, die duidelijk verwijzen naar architecturale modellen. Ze werden gemaakt in het jeugdatelier van de kunstacademie dat een plezante artistieke werk- én ontmoetingsplek wil zijn.

Tegen de wanden werden modeltekeningen en - schetsen opgehangen. Al vanaf de oertijd is de mens een bron van inspiratie voor de kunstenaar. Vooral het naakte menselijke lichaam is een intrigerend voorwendsel om al tekenend, onderzoek te doen naar lijnvoering, verhouding, vorm, volume, ruimte, schaduw, beweging, perspectief, spanning en kompositie. Er werden heel afwisselende tekentechnieken en –materialen gebruikt: houtskool, potlood, krijt, stift, pastel, conté, pen en penseel met bister of inkt. Eén van de kunstenaars komt zelfs tot knappe resultaten door digitaal te schetsen op een tablet. Soms traag getekend, realistisch en in detail, dan weer snel, los en schematisch. Het oog van de kijker moet zich voortdurend aanpassen om deze uiterst diverse maar allemaal heel boeiende tekeningen te bekijken.

De tentoonstelling is nog te bezoeken op 17 en 18 mei en 24 en 25 mei, telkens van 10u tot 17u op Markt 33 in Geel. De inkom is gratis. Voor meer informatie surf je naar https://kunstacademie.geel.be of www.facebook.com/kunstacademiegeel.