Als alles volgens planning loopt, start begin 2019 de ombouw van de oude Belgacom/Proximusgebouwen op de Molenvest tot een Kunstencampus om die rond Kerstmis 2020 in gebruik te nemen.

Het politie-onthaal wordt uitgerust met een accreditatiesas en een aparte open wachtruimte. Het personeel komt het gebouw via de andere kant binnen, zodat onder meer het cellencomplex op een veilige manier bereikbaar is.

De hoofdmoot van het gebouw wordt betrokken door de stedelijke academies voor schone kunsten (SASK) en voor muziek, woord en dans (SAMWD).

Dat is vooral het geval met de nieuwe, grote polyvalente ruimte met uitschuifbare tribune, waar voorstellingen gegeven worden voor 120 mensen en een kleinere zaal voor een 50-tal toeschouwers.

Op het 'glazen' gelijkvloers vinden de beeldhouw- en keramiekateliers een onderkomen, op de eerste verdieping zijn dans, voordracht, woord en muzieklokalen ondergebracht.

Op de 2e verdieping hebben de muziekklassen met hoge akoestische eisen zoals drum, elektrische gitaar en blazers hun stek. Onder het dak zitten de meer technologische opleidingen zoals muziekproductie en video en één langgerekt grafisch atelier van 70 meter.

Mobiliteit 2020: problematisch?

De 22 politievoertuigen Neteland kunnen terecht op de site, voertuigen van personeel of gebruikers van de Kunstencampus niet. Een kiss-and-ridezone voor de deur en een ondergrondse fietsenstalling voor 86 tweewielers zijn de enige zichtbare voorzieningen.

De buurtbewoners vinden zelf nu al geen parkeerplaats op de superdrukke Molenvest.  Denk aan de 1000-en van kOsh Campus Collgestraat, HIK-DTL, kOsh Campus Scheppersstraat én personeel politie Neteland. Wat bij massale dringende interventies?

De stad startte een mobiliteitsstudie op.

Wordt vervolgd. (pp)