Graydon Barometer Faillissementen: 645 faillissementen in oktober 2020, ruim 38 procent minder dan vorig jaar

Hoofdpunten Graydon Barometer Faillissementen:

In oktober 2020 gingen 645 bedrijven failliet in België, een daling van 38,3 procent in vergelijking met dezelfde maand in 2019.

Over de eerste tien maanden van dit jaar zijn er 6.777 bedrijven failliet gegaan, een daling van 31 procent ten opzichte van dezelfde periode verleden jaar.

Ten gevolge van de faillissementen zijn dit jaar al potentieel 16.435 banen verloren gegaan, een afname van 8,6 procent in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

Het faillissement met grootste potentiële banenverlies in oktober was winkelketen Wibra, dat 406 jobs aan zich verbond.

Aantal faillissementen per Gewest:

Het aantal faillissementen in het Vlaamse Gewest (336 faillissementen) is in oktober 2020 afgenomen (-39,1%) in vergelijking met oktober 2019 (552 faillissementen).

Het aantal faillissementen in het Waalse Gewest (176 faillissementen) is in oktober 2020 gedaald (-26,1%) in vergelijking met oktober 2019 (238 faillissementen).

Het aantal faillissementen in het Brusselse Gewest (127 faillissementen) is in oktober 2020 gedaald (-49,8%) in vergelijking met oktober 2019 (253 faillissementen).

Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon: Het lage aantal faillissementen in de huidige omstandigheden zal menigeen vreemd in de oren klinken. Zeker nu we weer een situatie zijn aanbeland die zeer ingrijpende gevolgen heeft voor onze economie.

De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie. Veel bedrijven hebben het uitermate zwaar om het hoofd boven water te houden, het enige wat hen nog in leven houdt zijn de steunmaatregelen van overheidswege.

Zelfs met deze steun zien we in onze cijfers en met behulp van onze rekenmodellen zoals de Graydon Impactscore, dat zelfs met deze steun het voor veel bedrijven ophoudt.

We verwachten dan ook een faillissementsstorm deze winter. Een bijsturing in de wetgeving op de faillissementen is ook noodzakelijk om deze storm beheersbaar te maken.

Gevreesd wordt dat consultants bedrijfsleiders zullen aanzetten om zich failliet te laten verklaren op bekentenis, terwijl het vaak over bedrijven gaat die voor de corona crisis perfect gezond worden maar nu omvergeblazen zijn.

De insolventiewet van 2018 laat een ongelukkig gefailleerde ondernemer toe vrij snel te herbeginnen. Op zich een goede zaak maar dat leidt in de huidige omstandigheden tot een pervers effect.

Doordat de faillissementen op bekentenis eerder een administratieve afhandeling kennen en die zonder bijsturing massaal zullen worden uitgesproken riskeren we sneeuwbaleffecten te zien binnen de logistieke ketens: een domino-effect waarbij andere bedrijven in de val worden meegesleurd.

Daarnaast beschikken de rechtbanken over onvoldoende middelen voor deze situatie en zullen zij de toevloed nauwelijks kunnen verwerken. Dossiers zullen langer aanslepen wat zorgt voor toenemende onzekerheid.

Willen we dit alles oplossen dan zullen rechtbanken de mogelijkheden moeten hebben om van bij de aanvraag richting te geven aan een dossier en dus eventueel van het faillissement weg te sturen. Anders houden we rekening met 50.000 faillissementen als gevolg van corona.

Het is zowel voor de overheden, voor de rechtbanken en investeerders zaak om goed te kijken naar de inzet van gepaste maatregelen en om te verkennen welke bedrijven voldoende bestendig zijn en passend geholpen kunnen worden om ook na deze crisis het hoofd boven water te houden en opgewassen te zijn tegen toekomstige maatregelen.