Vanmiddag werd simultaan aan het AZ Herentals en in de 7 gemeenten van Neteland en Eerstelijnszone Middenkempen het kunstwerk Knuffelcontact onthuld.

Het kunstwerk bestaat uit 8 identieke buisframesculpturen gemaakt door het kunstenaarsduo Diva Benini uit Herentals. Het is een permanente herdenking van de coronacrisis waar ons land al sinds maart 2020 in vertoeft.

Het was het ziekenhuis dat met het idee kwam om de coronaperiode blijvend te herdenken met een kunstwerk.

Al snel breidde het project uit naar de 7 gemeenten van Neteland Welzijn & Zorg: Grobbendonk, Herentals, Herenthout, Kasterlee, Lille, Olen en Vorselaar.

De opdracht voor het kunstwerk maakte deel uit van een wedstrijd, waarbij als titel Knuffelcontact werd opgegeven. Het idee van het kunstwerk werd ook gesteund door dr. Filiep Bataillie die eerder reeds de monoloog en het boek Adem schreef naar aanleiding van de coronacrisis.

Het kunstenaarsduo Diva Benini heeft de benaming Knuffelcontact in het ontwerp verwerkt.

Jan De Schutter: 'Knuffelcontact is als titel niet alleen een mooie verwijzing naar de tijdsgeest, maar omschrijft ook de uitnodigende houding van dit sculptuur. De toeschouwer kan zelf midden in het beeld gaan staan om zo een figuurlijke knuffel te ontvangen.'

Bij het ontwerp kreeg hun kunstwerk de werktitel Steunfiguur omdat ze de aandacht willen vestigen op de kleine, vaak anonieme gebaren of onzichtbare goede daden van buren, vrijwilligers, vrienden of mensen die voorheen zelfs onbekenden waren voor elkaar.

Erik Van den Bulck: 'Zeker tijdens de eerste coronagolf zagen we hoe de solidariteit enorm toenam. We leerden dat we allemaal wel eens nood hebben aan een steunfiguur en dus wilden we dit kunstwerk een positieve focus geven.'
De sculpturen zijn op 8 locaties simultaan ingehuldigd.

Bart Michiels, voorzitter van het samenwerkingsverband Neteland Welzijn & Zorg en schepen voor Sociale Zaken in Herentals was voorzitter van de jury. 'Het kunstwerk is niet alleen bijzonder, ook de inhuldiging ervan is heel speciaal.

Op de 8 verschillende locaties begeleidde een speciale choreografie de onthulling van de kunstwerken, volledig coronaproof. Alles werd gefilmd en verwerkt tot een gezamenlijke clip die we nu ook digitaal lanceren. Op deze manier kan iedereen een glimp opvangen van een uniek kunstwerk dat deze speciale tijden vereeuwigt.'  Beelden AV/AZ/N.