U bent hier

Kunstwerken KunstBaan vzw schitteren bij Henco Industries

Herentals
21.02.2020 - 15.36u
Door: Herman Gezelle

Vrijdagnamiddag huldigde Henco Industries 3 nieuwe kunstwerken in op haar hoofdkantoor in Herentals. Deze opvallende creaties zijn het resultaat van een samenwerking met vzw KunstBaan.

Deze vzw maakt van kunst een springplank naar sociale inclusie van volwassenen met een verstandelijke beperking. Onder begeleiding van Laura Van Wingen leverden Marcel Gios, Eddy Van Houtven en Sonja Meir een knappe prestatie.

'De implementatie van dit project gebeurde in verschillende stappen', zegt  Marc Hellinx, Henco projectleider. 'Nadat Laura ondergedompeld werd in de wereld van Henco, ging ze aan de slag met onze afvalproducten (buizen en fittingen die net niet voldoen aan onze kwaliteitsnormen).

Laura Van Wingen kwam op de proppen met 6 concepten, waaruit Henco er drie koos. Deze keuze lag in de handen van onze medewerkers die via een stembus hun favoriete kunstwerk aanwezen.

Vervolgens stelde Laura een planning op en bracht ze een team van regionale kunstenaars samen.

Sonja, een bewoonster van OC Clara Fey uit Vorselaar, zette samen met Marcel & Eddy, twee bewoners van Den Brand vzw hun schouders onder dit kunstproject tijdens de eerste drie weken van december vorig jaar.

Het KunstBaan-team werd rondgeleid in de productie van Henco; dit vormde de aftrap van het project.

Naast een creatieve ervaring beleven de deelnemers van vzw KunstBaan zo ook het (sociale) leven op de reguliere werkvloer.
Het eerste kunstwerk bestaat uit honderden stukjes buis, 'Tube bubbles', die samen het logo van Henco voorstellen.

'Connectie tussen mens en buis'

Het tweede kunstwerk geeft de connectie tussen mens en buis weer en is getiteld 'De Spiraal'. Tot slot slaagde het KunstBaan-team erin de onzichtbare stromen die plaatsvinden binnenin de buizen, op creatieve wijze in beeld te brengen.

'Binnen Henco focussen we ons op duurzaam ondernemen en duurzaamheid.   Toen we vorig jaar voor het tweede jaar op rij erin slaagden om het VoKa charter te behalen, gingen we op zoek naar doelstellingen om onze onderneming nog duurzamer te maken.

Uiteindelijk kwamen we terecht bij Laura Van Wingen en wisten we al snel dat dit project kon uitgroeien tot een symbool van onze aandacht voor mensen en duurzaamheid in de brede zin.'

Schepen voor Cultuur Jan Michielsen (CD&V) kwam de kunstenaars bij Henco Industries feliciteren en hen een hart onder de riem steken : 'Ik vind het fantastisch dat het bedrijf Henco en hun directie dit project met Den Brand mee hebben mogelijk gemaakt binnen hun bedrijf.

Net zoals het stadsbestuur inzet op een warme stad, doet ook Henco dit, door in te zetten op duurzaamheid en mensen. Oprechte dank daarvoor en felicitaties aan de begeleiders en uiteraard aan de kunstenaars zelf. De kunstwerken zijn echt prachtig.'

Henco Industries is een Belgische HVAC-fabrikant die voorziet in meerlagenbuizen, PVDF persfittingen en andere producten die de connectie tussen beiden mogelijk maakt. Daarnaast is Henco gespecialiseerd in vloerverwarming en stelt ze een ruim assortiment ter beschikking voor vloer- en wandverwarming bij nieuwe constructies en verbouwingswerken.

Foto's Johan Temmerman/ Nnieuws.

imageMeer nieuws

Voedselbedeling Kringkruidenier opnieuw van start

Herentals | Neteland 04.04.2020 - 11.58u

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout

Cannabisbende met wapenvertoon opgepakt in Turnhout
Turnhout regio 04.04.2020 - 10.28u

PIVA dankt vuilnisophalers en parkwachters

Kempen regio | Provincie Antwerpen | Vlaanderen 04.04.2020 - 10.26u

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk

Steven Van Belleghem deelt zijn blik op post-coronatijdperk
Herentals | Kempen regio | Neteland 04.04.2020 - 10.21u

Het grootste terras van Neteland

Grobbendonk | Herentals | Herenthout | Neteland | Olen | Vorselaar 04.04.2020 - 03.22u

Mogen we dit weekend barbecueën?

Kempen regio | Neteland | Vlaanderen 04.04.2020 - 00.59u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto