Van 23 juni tot en met 4 juli trekt Kurt Vets, bestuurslid van Landelijke Gilde Wiekevorst, samen met andere bestuursleden van Landelijke Gilden en Neos naar Ecuador. Het gezelschap zal er kennismaken met de lokale werking van hun ontwikkelingsorganisatie, Trias. Landelijke Gilden en Neos gaan ook op zoek naar nieuwe partners waarmee ze uitwisselingstrajecten kunnen opstarten.

Landelijke Gilden wisselt al vier jaar expertise uit met de boerenfederatie Repam, een jonge organisatie die in het westen van Congo ijvert voor de basisrechten van familiale boeren. Dit jaar wil Landelijke Gilden zijn horizon verruimen. Onder begeleiding van Trias gaan provinciaal voorzitter Lieven Opsomer uit West-Vlaanderen, bestuurslid Kurt Vets uit Wiekevorst en consulente Dorien Verrecht uit Limburg op zoek naar nieuwe partners in Ecuador.

 Andes

“Ter plaatse gaan we uitzoeken rond welke thema’s we ervaringen kunnen delen”, zegt Kurt Vets. “In het Andesgebergte kampen de inheemse boeren met de gevolgen van de klimaatverandering, terwijl ze veel te weinig inspraak hebben in het lokale beleid. Er zijn dus genoeg hete hangijzers die een boeiende discussie kunnen losweken.”

 Ook provinciaal Neos-voorzitter Chris De Saveur reist mee. De voorbije jaren hebben de ondernemende senioren van Neos in Ecuador een uitwisselingstraject afgelegd met Cordtuch. Deze partner van Trias zorgt ervoor dat kleine boeren een graantje kunnen meepikken van het toerisme in het Andesgebergte.

 “Toen ik in 2011 de mensen van Cordtuch leerde kennen tijdens hun bezoek aan ons land, was dat voor mij een uitermate boeiende ervaring”, vertelt Chris De Saveur. “Allicht zullen we tijdens ons verblijf in Ecuador nog andere noden bij de plaatselijke bevolking ontdekken. Dan kunnen we samen met Trias ons steentje bijdragen aan de zelfontwikkeling van die mensen.”

 In het Andesgebergte versterkt Trias boerenorganisaties die investeren in de verwerking van melk, aardappelen en caviavlees. Op die manier slagen ze erin om de gezinsinkomens van hun leden op duurzame wijze te verhogen. www.triasngo.be

Meer informatie? Contacteer Trias-medewerker Jeroen Weckhuysen (jeroen.weckhuysen@triasngo.be of 02 548 01 32)

De reizigers zullen bloggen over hun avonturen. Lees mee op www.bijeenkomen.wordpress.com en www.triasneos.wordpress.com

Trias is de ontwikkelingsorganisatie van KLJ, KVLV, Landelijke Gilden, markant, Neos en Unizo. In 13 landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië ondersteunt Trias meer dan 1 miljoen familiale boeren en kleine ondernemers.

Neos is de vereniging van ondernemende senioren met een brede interesse. Cultuur, uitstappen, reizen, sport of ontspanning, … het staat allemaal op het programma van de 180 plaatselijke afdelingen. Meer dan 28.000 senioren maken deel uit van dit vrijetijdsnetwerk.

Landelijke Gilden is een vereniging van en voor mensen met een warm hart voor het platteland. Vrijwillige bestuursleden trekken de kar en organiseren activiteiten voor de eigen leden maar soms ook voor alle dorpsbewoners. Landelijke Gilden telt meer dan 900 lokale afdelingen, goed voor een ledenaantal van 69.000.