De Belgische AI Week begint morgen maandag 14 maart. Met een kwart van de Vlaamse bedrijven die artificiële intelligentie (AI) gebruikt, behoort Vlaanderen tot de koplopers van Europa.
Dat blijkt uit een nulmeting die Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits liet uitvoeren om het gebruik van AI in Vlaamse bedrijven in kaart te brengen.
Maar er is nog werk aan de winkel.
Meer dan drie vierde van de Vlaamse bedrijven gebruikt nog geen AI en het merendeel daarvan is dat voorlopig ook niet van plan. Het grote gebrek aan kennis blijkt de grootste drempel. Vooral kleine ondernemingen maken amper gebruik van de technologie, terwijl zij net de grootste positieve impact kunnen ervaren.
"Het 'Vlaamse actieplan Artificiële Intelligentie' heeft als doel van Vlaanderen een Europese topregio te maken op vlak van AI. We zijn alvast aardig onderweg.
Uit de nulmeting blijkt dat een kwart van onze bedrijven AI gebruikt, dat is ver boven het Europees gemiddelde. Maar we kunnen nog beter: artificiële intelligentie blijft een niche technologie en vooral een zaak van grote ondernemingen, terwijl uit de studie blijkt dat net kleinere ondernemingen de grootste positieve impact ervaren van AI op hun omzetstijging.
De grootste drempel blijkt het gebrek aan kennis. De voordelen van AI zijn onbekend en onbemind.
De komende jaren zetten we daarom onze inspanningen via het Vlaamse actieplan AI onverminderd voort: Vlaanderen investeert jaarlijks 32 miljoen euro in onderzoek en in het sensibiliseren, opleiden, adviseren en ondersteunen van bedrijven. Daarnaast kunnen onze bedrijven ook terecht bij de bestaande financieringsinstrumenten van VLAIO.
Zo ontvingen vorig jaar nog 400 ondernemingen steun voor hun AI-project." – Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits
Onze samenleving kent een snelle toename van digitalisering en automatisering. Technologieën als artificiële intelligentie (AI) brengen nieuwe manieren van productie en organisatie met zich mee.
Volgens Vlaams minister van Economie en Innovatie Hilde Crevits een opportuniteit voor bedrijven om te innoveren en hun concurrentiepositie te versterken.
Denk aan slimme robots of drones die antwoorden kunnen bieden op het huidige personeelstekort of magazijnautomatisering die kan zorgen voor efficiëntere productie. Artificiële intelligentie zorgt ook voor doorbraken in de gezondheidszorg en draagt bij een grotere efficiëntie van windturbines voor groene energie.
6 op de 10 Vlaamse bedrijven ziet geen potentieel in AI
Om zicht te krijgen op hoeveel bedrijven effectief al aan de slag zijn met AI of overwegen de technologie te gebruiken, liet minister Crevits voor het eerst een meting uitvoeren.
Daaruit blijkt dat een kwart van de Vlaamse bedrijven ministens 1 AI-technologie in huis heeft. Daarmee scoort onze regio ver boven het EU-gemiddelde. "De cijfers beantwoorden aan onze doelstelling om van Vlaanderen een Europese innovatieve topregio te maken", aldus Crevits.
Onbekend maakt onbemind
'Maar er is nog werk aan de winkel: meer dan drie vierde (76,8%) van de Vlaamse bedrijven gebruikt geen artificiële intelligentie en het merendeel (63,4%) daarvan is dat voorlopig ook niet van plan.
Het gebrek aan kennis blijkt de belangrijkste drempel waarom bedrijven geen artificiële intelligentie implementeren. De nulmeting wijst op een laag bewustzijn rond of kennis over wat AI inhoudt en wat de voordelen zijn.
Dit omvat niet alleen technische kennis, maar eveneens kennis over wetgevende en ethische aspecten. Hierdoor ziet 76% van de niet-gebruikers weinig toegevoegde waarde voor AI in hun bedrijf.
"Een gemiste kans," volgens minister Crevits, "want van het kwart van de Vlaamse bedrijven die wel al AI gebruiken ziet de helft een kwaliteitsverbetering in bedrijfsprocessen.
Een derde zegt zelfs dat ze door AI betere producten of diensten op de markt zetten en dankzij de technologie kosten reduceren.
Dit leidde tot een omzetstijging van gemiddeld 10,1%."
Het gebruik van AI blijkt vooral een zaak van middelgrote en grote bedrijven met procesautomatisatie, tekstanalyse en machine learning in de top 3 van meeste gebruikte AI-technologieën.
Die worden vooral gebruikt voor de automatisering van administratieve processen (31,4%) en ICT-beveiliging (31%). Een kwart van degene die AI gebruiken, is in functie van marketing of verkoop. Een voorbeeld daarvan is het voorspellen van klantengedrag op basis van data.
Kleine bedrijven ondervertegenwoordigd, ondanks meeste voordeel van AI
Ondanks dat de nulmeting wijst op de ondervertegenwoordiging van AI-gebruik bij micro- en kleine bedrijven (<50 werknemers), zijn het wel diezelfde kleine ondernemingen die de meest positieve impact van AI in termen van omzetstijging en kostenreductie ervaren.
Omdat een groot potentieel van AI dus nog onbenut blijft, trekt minister Crevits sinds 2019 jaarlijks 32 miljoen euro uit voor het 'Vlaamse actieplan AI'.
Het budget dient voor investeringen in onderzoek, opleidingen, bijscholingen op de werkvloer, adviesverlening, ondersteuning van projecten en sensibiliseringscampagnes op vlak van AI.
Op die manier wil minister Crevits meer bedrijven mee op de kar krijgen en Vlaanderen naar de top leiden. Daarvoor wordt nauw samengewerkt met de sectoren en ondernemersorganisaties. Het nodige toponderzoek in relevante AI-domeinen is alvast aanwezig.
Daarnaast zijn er ook nog de bestaande financieringskanalen vanuit FWO en VLAIO.
Zo werden vorig jaar (2020-2021) door VLAIO meer dan 400 Vlaamse ondernemingen ondersteund in hun AI-gerelateerde projecten.
Ook startte vorig jaar voor het eerst het burgerwetenschapsprogramma 'amai!' dat leidde tot 4 projecten waarbij AI een oplossing vormt op een probleem van burgers op vlak van klimaat, mobiliteit, werk en gezondheid. Foto imec.
De volledige AI-barometer: www.vlaio.be/AIbarometer
In de maanden mei en juni maakten 30 inburgeraars kennis met Mol dankzij het project 'Ken je gemeente'.
Ze kregen een rondleiding langs zwembad Vita Den Uyt, sporthal Den Uyt dienst jeugd en sport, dienst toerisme, de bib, Het Kompas en het cultuurcentrum gecombineerd met een woordje uitleg.
Op het einde van de rondleiding ontvingen ze een goodiebag met gratis zwem- en filmticket. Kennismaken met de vrijetijdsdiensten verlaagt de drempel om later zelf de stap te zetten en deel te nemen aan activiteiten.
Je melkkoeien elke dag een beetje nitraat geven via hun krachtvoeder, om zo de werking in de pens te beïnvloeden voor minder methaanuitstoot.
Dat is wat Sofie Vanpeperstraete en Geert Vandenbussche van De Biezenhoeve in Watou doen om hun ecologische voetafdruk nog kleiner te maken.
TW Classic 2023 is vanochtend in minder dan één uur uitverkocht. De hoofdact voor het festival op 18 juni is Bruce Springsteen. Zijn komst werd na de editie van dit jaar van TW Classic aangekondigd. Andere namen zijn nog niet bekendgemaakt.
Het wordt de derde keer dan Springsteen met zijn vaste begeleidingsgroep The E Street Band op TW Classic zal spelen, na concerten in 2013 en 2016. Die laatste show in Werchter duurde maar liefst drie uur.
De correctionele rechtbank van Turnhout beveelt de internering van een 34-jarige vrouw uit Zulte.
Zij heeft tussen januari en april 2021 verschillende haatdragende reacties geplaatst op het Instagram-account van Natalia.
De Kempense zangeres diende daarvoor een klacht in.
Op vrijdag 1 juli organiseren Groene Kring Turnhout en Groene Kring Hoogstraten hun tweejaarlijkse tractorenrondrit voor 50 personen met een beperking.
Zo zorgen ze voor een fantastische dag voor de bewoners van het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor in Merksplas.
De tractorencolonne verzamelt vrijdag om 12.30 uur aan de brandweerkazerne in Merksplas. Om 13.00 uur start de rondrit aan het dienstverleningscentrum 't Zwart Goor en trekt ze naar de schapenboerderij en ijsmakerij van de familie Vaneleke.
Op zondag 3 juli organiseert de Vereniging Voor Sterrenkunde een zonnekijkdag.
Bij helder weer kan je dan op verschillende plaatsen in het Vlaamse land door sterrenkijkers naar de zon kijken. Ook ASH-Polaris, de amateursterrenkundigen van Herentals, doen mee.
'Zondagvoormiddag staan we met onze kijkers aan de schoolpoort lagere school De Vesten, meer bepaald tussen 9u30 en 13 uur in de buurt van het ronde punt aan het Administratief Centrum', zegt Tom Olyslaegers.
De Europese Unie wil dat er vanaf 2035 enkel nog emissievrije of klimaatneutrale nieuwe auto's (zonder verbrandingsmotor op diesel, benzine en aardgas dus) verkocht worden.
De ministers die bevoegd zijn voor Milieu van de 27 Europese lidstaten bereikten daarover vannacht een akkoord in Luxemburg.
Het Europees Parlement moet het compromis wel nog goedkeuren. (VRTNWS) Foto rr.
Dit is 'de buit' na één grondige veegbeurt op het skatepark en het multifunctionele sportveld in de Rivierstraat Mol.
'Jammer genoeg is dit niet de eerste keer en zou dit eigenlijk niet de taak mogen zijn van onze twee medewerkers die instaan voor de netheid van het Centrum. Er staan nochtans twee vuilnisbakken op het terrein', klinkt het op het gemeentehuis Mol.
Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) werkt aan plannen om de kruispunten van de Turnhoutsebaan (N18) met de Kapellestraat en Postelarenweg te vernieuwen.
AWV wil de verkeersveiligheid op en rond de kruispunten verbeteren, waarbij de veiligheid van fietsers de absolute prioriteit krijgt. Dinsdagavond 28 juni werden de ontwerpplannen tijdens een online vergadering aan de rechtstreeks betrokken buurtbewoners voorgesteld.
De tweedejaarsstudenten bachelor Bouw van de Thomas More-hogeschool in Geel realiseerden in de voorbije maanden heel wat interessante projecten in opdracht van diverse bouwheren.
Twee daarvan worden deze week officieel ingehuldigd: vier observatieplatformen voor Regionaal Landschap de Voorkempen en een heus amfitheater voor de Scouts in Ravels.