"La La Land" is de absolute topfavoriet voor de Oscars volgende maand. De romantische musical met Ryan Gosling en Emma Stone kaapte maar liefst 14 nominaties weg, een evenaring van het record van "Titanic" en "All about Eve". "Arrival" en "Moonlight" zijn elk 8 keer genomineerd.

Dat "La La Land" met de meeste nominaties aan de haal zou gaan, was verwacht. De film won onlangs ook 7 Golden Globes. "La La Land" is onder meer genomineerd voor beste film, beste acteur (Gosling), beste actrice (Stone), beste regisseur (Damien Chazelle) en beste originele scenario.

Met 14 nominaties in 13 categorieën (in de categorie beste origineel nummer is de film twee keer genomineerd) evenaart de hedendaagse musical het record van "Titanic" (1998, 11 Oscars) en "All About Eve" (1951, 6 Oscars). Wat betreft musicals is het een absoluut record, want "La La Land" steekt "Mary Poppins" (13 nominaties) voorbij.
Record voor Meryl Streep

Sciencefictionprent "Arrival" is genomineerd in 8 categorieën, onder meer beste film en beste regie. Hoofdrolspeelster Amy Adams grijpt deze keer wel naast een nominatie als beste actrice. Eveneens 8 nominaties zijn er voor "Moonlight", een sociaal drama over een zwarte jongen die opgroeit in een achtergestelde buurt in Miami.

In de categorie beste actrice maakt Meryl Streep opnieuw kans op een beeldje. Het is intussen haar 20e nominatie als actrice, voor acteurs en actrices is dat een absoluut record. Streep kan haar vierde Oscar winnen, maar wordt met haar vertolking in "Florence Foster Jenkins" deze keer wel beschouwd als een outsider.

De Hollywoodlegende werd onlangs nog bekroond op de Golden Globes en maakte toen van de gelegenheid gebruik om scherp uit te halen naar de nieuwe president Donald Trump. Ze neemt het onder meer op tegen Emma Stone ("La La Land"), de Franse actrice Isabelle Huppert (voor "Elle" van regisseur Paul Verhoeven) en Natalie Portman (voor haar rol als Jackie Kennedy in "Jackie").

De voorbije twee jaar hadden de Oscars af te rekenen met de #"OscarsSoWhite"-controverse, de groeiende kritiek dat de genomineerden (en de organisatie) een blank clubje bleven. De Academy lijkt de kritiek ter harte genomen te hebben, want deze keer zijn er niet-blanke acteurs genomineerd in elke acteurscategorie.

Naast de eerder genoemde Denzel Washington gaat het onder meer om Viola Davis (beste actrice in een bijrol voor "Fences"), Dev Patel (beste acteur in een bijrol voor "Lion"), Mahershala Ali (beste acteur in een bijrol voor "Moonlight") en Ruth Negga (beste actrice voor "Loving").

Belgisch linkje

De Belgische coproductie "The red turtle" van de Nederlander Michael Dudok de Wit is genomineerd in de categorie beste animatiefilm. Het Belgische Belvision is coproducent. In de categorie beste niet-Engelstalige film zijn de kanshebbers "Land of mine" uit Denemarken, "A man called Ove" uit Zweden, "The salesman" uit Iran,

De 89e Oscaruitreiking vindt plaats op zondag 26 februari in het Samuel Goldwyn Theater in Beverly Hills. Komiek Jimmy Kimmel staat in voor de presentatie. (vrt/ Photo News)