'La La Land' heeft 6 Oscars binnengerijfd bij de Academy Awards die met een blunder van jewelste zijn geëindigd. De film won onder meer in de categorieën beste regie en beste actrice in een hoofdrol.

Even leek de musical ook de Oscar voor beste film te winnen, maar die hoofdprijs ging uiteindelijk naar 'Moonlight'.

6 Oscars. Zoveel beeldjes heeft "La La Land" tijdens de uitreiking van de 89e Academy Awards geoogst. Even leek de film zelfs 7 Oscars te winnen, maar dat bleek een vergissing.

Die 7e Oscar was die voor beste film, meteen de hoofdprijs van de avond. Warren Beatty en Faye Dunaway mochten die uitreiken en duidden "La La Land" als winnaar aan. De makers van de film klommen het podium op om de prijs in ontvangst te nemen, maar kregen minuten later een koude douche van formaat: de organisatie had geblunderd.

Niet "La La Land", maar wel "Moonlight" was de enige echte winnaar van de Oscar voor beste film.

Ondanks deze pijnlijke misser heeft "La La Land" enkele belangrijke Oscars binnengehaald. De torenhoge favoriet won aanvankelijk enkel in "mindere" categorieën als production design of decors en camerawerk. Daarna volgden Oscars voor originele muziek voor de compositie van Justin Hurwitz en die voor origineel lied voor "City of stars", eveneens van de hans van Hurwitz.

Daarna ging het in stijgende lijn. De vijfde Oscar was die voor beste regie voor Damien Chazelle. Met zijn 32 jaar is hij de jongste regisseur ooit die deze prijs wint. Oscar nummer 6 was die voor beste actrice in een hoofdrol voor Emma Stone.

Het recordaantal Oscars pakt de film niet. "Titanic", "Ben Hur" en "Lord of the rings: the return of the king" blijven de recordhouders met elk 11 Oscars.

De Oscar voor acteur in een hoofdrol ging naar Casey Affleck. Hij kreeg de prijs voor zijn vertolking in "Manchester by the sea". Die film won ook de Oscar voor origineel scenario.

De eerste Oscar van de avond was die voor beste acteur in een bijrol. Mahershala Ali ging met die prijs aan de haal voor zijn vertolking in "Moonlight". Hij is de eerste moslim die een acteerprijs krijgt. De film won ook de Oscar voor bewerkt scenario.

De Oscar voor beste actrice in een bijrol ging naar Viola Davis voor haar rol in "Fences". "Ik ben een artiest geworden en ik ben blij dat ik het ben want acteren is het enige beroep dat viert wat het betekent om een leven te leiden", zei de hevig geëmotioneerde actrice tijdens haar dankwoord.

De Oscar voor niet-Engelstalige film ging naar "The salesman", een film van de Iraanse regisseur Asghar Farhadi. Het is de tweede keer dat hij de Oscar in deze categorie wint na "A separation" in 2012.

21e keer, goeie keer

Tussen alle grote categorieën door, zijn ook een hele reeks Oscars in kleinere categorieën uitgereikt.

Die voor make-up ging naar Alessandro Bertolazzi, Giorgio Gregorini en Christopher Nelson voor "Suicide squad".

De Oscar kostuums was weggelegd voor Colleen Atwood voor haar werk voor "Fantastic beasts and where to find them". "O.J.: Made in America" van Ezra Edelman en Caroline Waterlow won de Oscar voor documentaire. Die duurt liefst 7,5 uur.

Sylvain Bellemare won de Oscar voor geluidsmontage voor "Arrival". Kevin O'Connell, Andy Wright, Robert Mackenzie en Peter Grace wonnen de Oscar voor geluid voor "Hacksaw ridge". Voor O'Connell was het de 21e keer dat hij voor een Oscar in aanmerking kwam. Nooit eerder wist hij een nominatie te verzilveren, nu dus wel.

De Oscar voor montage ging eveneens naar "Hacksaw ridge". John Gilbert mocht die prijs in ontvangst nemen.

Alan Barillaro en Marc Sondheimer gingen met de Oscar voor animatie kortfilm aan de haal. Ze wonnen de prijs voor "Piper". Byron Howard, Rich Moore en Jared Bush wonnen de Oscar voor animatiefilm voor "Zootopia".

Robert Legato, Adam Valdez, Andrew R. Jones en Dan Lemmon namen de Oscar voor speciale effecten mee naar huis. Ze kregen de prijs voor "The jungle book".

Orlando von Einsiedel en Joanna Natasegara wonnen de Oscar voor documentaire kortfilm voor "White helmets" over reddingswerkers in het door oorlog verscheurde Syrië. Ze vroegen en kregen een staande ovatie voor deze helden van hun film.

Kristóf Deák en Anna Udvardy wonnen de Oscar voor kortfilm. Ze kregen de prijs voor "Sing" ("Mindenki").  (bron VRT) (foto's Photo News).