Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Laakdal opent Troostplekjes

Troostplek Laakdal

In Laakdal werd het derde troostplekje officieel geopend, in navolging van de troostplekken aan de kapel van 7 weeën in Eindhout-Laakdal en aan de pastorij in Vorst-Centrum die tot stand kwamen in  samenwerking met Ferm vzw, ’t Fortun en gemeente Laakdal.  In Veerle werd deze derde troostplek uitgebouwd aan de grot in de Hulstsestraat in Veerle-Laakdal. Deze plekjes bieden troost, hoop en verbondenheid voor al wie troost wil geven of vinden.

PlanTroost

PlantTroost is een project van Ferm vzw met een breed aanbod aan troost voor iedereen.

Tijdens de Coronacrisis hebben duizenden mensen een geliefde verloren. Een laatste bezoek, nog even de hand vasthouden en samen afscheid nemen was door de coronamaatregelen vaak niet mogelijk. Dat maakt verlies, gemis en rouwverwerking extra zwaar. Om dit een plek te geven, lanceerde Ferm PlanTroost. Ze zetten je op weg met concrete tips en wisselen ideeën uit rond  thema’s als troost, gemis, verlies en hoop. Daarnaast zet Ferm mee de schouders onder de inrichting van troostplekken in heel Vlaanderen.

Wat is een troostplek?

Een troostplek is een groen plekje dat voor iedereen toegankelijk is, waar je troost kan vinden en samen met je buurt of gemeente allerlei activiteiten kan ontdekken zoals een troostwandeling.

Op elke troostplek staat een paneel met een poëtische tekst en wat uitleg over het initiatief. In de herfst worden er bloembollen geplant als teken van verbondenheid. In het voorjaar zien we de bloemen openbloeien in de lente van het leven. Zo staan ze symbool voor herwonnen veerkracht en bieden troost en nieuwe energie.

Gerda Broeckx (schepen van cultuur en begraafplaatsen): “Gemeente Laakdal is enorm blij met de realisatie van de troostplekjes in onze gemeente. Het zijn stuk voor stuk ontmoetingsplaatsen die zorgen voor troost, verbondenheid en vertrouwen, ook in de toekomst. Het initiatief bracht een mooie samenwerking tussen verschillende vrijwilligers, verenigingen en andere partners op gang en versterkt zo de sociale cohesie in de buurt.”

Josee Lambrechts (voorzitter Ferm Veerle-Laakdal): Na de coronacrisis zien we nieuwe gewoonten ontstaan. De dag van vandaag wordt van onze overledenen dikwijls afscheid genomen in intieme kring en wordt achteraf ook de urne mee naar huis genomen.  Er is dus geen tastbare plaats om even troost te zoeken. Daarom willen we die leegte opvullen. De Troostplek in Veerle ligt in het groen en is toegankelijk voor iedereen. Ze is niet tijdelijk, maar het hele jaar door te bezoeken.

Meer info over PlanTroost via: https://www.samenferm.be/netwerk/planttroost.

Troostplek Laakdal

Deel dit artikel