Benieuwd hoe het er aan toegaat op een paardenmelkerij? Wat er precies gebeurt in het prachtige Havenhuis in Antwerpen? Hoeveel flesjes er dagelijks afgevuld worden in een drukke brouwerij? Hoe je energie uit afval kan halen? Of simpelweg nog op zoek naar de job van je leven?

Noteer dan zeker zondag 7 oktober in je agenda, want al sinds 1991 is het op de eerste zondag van oktober Voka Open Bedrijvendag. Dan stellen honderden bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren de deuren open voor het grote publiek!

Voor de 28ste editie krijgen honderdduizenden bezoekers opnieuw de unieke kans om te ontdekken hoe hun favoriete producten gemaakt worden, hoe ondernemers tewerk gaan, waar hun buurman werkt - en dat helemaal gratis!

Van vaste waarden en heus bedrijfserfgoed tot starters, van bedrijven uit de zorg- en dienstensector tot productiebedrijven en industrie: kom op zondag 7 oktober het diverse aanbod ontdekken en laat je ondernemerszin prikkelen.

Iedereen ondernemer - week van het ondernemerschap

In 2018 stelt Voka ondernemers nog meer in de kijker met het jaarthema "Iedereen Ondernemer". Op ondernemerschap staat geen leeftijd, het is geen beroep maar een attitude. Je hoeft er zelfs geen eigen bedrijf voor op te richten.

Ondernemend zijn is initiatief nemen, je handen uit de mouwen steken. Nieuwsgierig en creatief zijn, en blijven bijleren om je vaardigheden steeds aan te scherpen! Welke werkgever kiest er nu niet voor iemand die zo'n ondernemerszin uitstraalt?

Van 1 tot en met 7 oktober organiseert Voka tijdens de Week van het Ondernemerschap tal van evenementen om iedereen – burgers, overheid, jong en oud – aan te sporen meer ondernemerschap aan de dag te leggen.

Zo is er onder andere het Voka Health Community Congress op 2 oktober en het Festival van het Jong Ondernemerschap op 3 oktober. Als kers op de taart wordt de Week van het Ondernemerschap afgesloten met Voka Open Bedrijvendag op zondag 7 oktober.

Het startmoment vindt dit jaar plaats bij Van Hool in Lier. De onafhankelijke bouwer van bussen, touringcars en opleggers is het grootste industriële familiebedrijf in België en doet voor de eerste keer mee aan Voka Open Bedrijvendag. Naar goede gewoonte geeft Vlaams minister van werk, economie, innovatie en sport Philippe Muyters het officiële startschot.

Meer dan twee vliegen in één klap dankzij de hotspots

Verspreid over Vlaanderen bevinden zich eveneens tien hotspots. Zo worden steden of regio's genoemd waar heel wat deelnemende bedrijven samen de deuren openen. In die hotspots worden aangename fietsroutes uitgestippeld die je langs de boeiende bedrijven in de buurt leiden. In Antwerpen vind je zo'n hotspots in Lier en Mechelen. Ontdek alle hotspots en bijhorende bedrijven hier!

Niet te missen in Antwerpen tijdens Voka Open Bedrijvendag 2018!

Architecte Zaha Hadid gaf de stad Antwerpen met het Havenhuis een nieuw icoon. De hoofdzetel van het Havenbedrijf Antwerpen is een geslaagde verbinding tussen oud en nieuw en symboliseert het dynamische en innovatieve karakter van de haven. Laat je mee op sleeptouw nemen en ontdek het Havenhuis tijdens een boeiende rondleiding.

Bij onafhankelijk bouwer van bussen, touringcars en opleggers Van Hool in Lier gaan voor de eerste keer de deuren open voor het grote publiek! Mis de kans niet om rondgeleid te worden in het grootste industriële familiebedrijf dat België rijk is. Op de site die zo'n 47 hectare telt worden jaarlijks door 3.450 medewerkers zo'n 1.200 bussen en 3.000 opleggers geproduceerd! Vooraf inschrijven is verplicht en kan via http://vanhool.openbedrijvendag.be.

Ben je benieuwd hoe het eraan toe gaat op een paardenmelkerij/trainingsstal, kom dan zeker langs bij paardenmelkerij Het Brabanderhof in Lier! Je kan er proeven van hun gezonde paardenmelk, lekkere ijsjes en likeur. Bewonder de trainende sportpaarden, wandel tussen de melkpony's, maak een ponyritje of leef je uit op het springkasteel!

Bij verzekeringsgroep Baloise in Berchem ontdek je wat veiligheid, mobiliteit en innovatie in de verzekeringsbranche anno 2018 betekent! Ontdek er het nut van een gordel in hun tuimelwagen die overkop gaat, vraag een handtekening aan de renners van Sport.Vlaanderen-Baloise, of neem deel aan de schattenjacht!

Brouwerij Het Anker in Mechelen opent uitzonderlijk de deuren van de operationele bottelarij en het distributiecentrum. Ontdek hoe de moderne installaties in het industriepark maar liefst 12.000 flesjes Gouden Carolus, Maneblusser e.a. per uur afvullen! Een degustatiebier zal niet ontbreken en ook voor de kinderen is er een leuke verrassing.

Intercommunaal afvalverwerkingsbedrijf ISVAG in Wilrijk weet wat gedaan met jouw afval. Hoe ze het huishoudelijk afval van meer dan 1 miljoen mensen uit regio Antwerpen verzamelen, omzetten naar energie én terwijl de uitstoot zo laag mogelijk houden: dat kom je hier op zondag 7 oktober te weten.

Umicore is wereldspeler in materiaaltechnologie en maakt materialen voor duurzame toepassingen zoals heroplaadbare batterijen en satellieten. Op hun site in Olen -waar ze reeds meer dan 100 jaar gehuisvest zijn- bevindt zich ook hun wereldwijd onderzoekscentrum. Kom zeker langs om een kijkje te nemen achter de schermen van hun batterijlabo! Vooraf inschrijven is verplicht en kan via www.umicore.be/opendeurdag.

Van De Velde Pipe Inspections & Solutions in Lier specialiseert in leidingonderzoek, onderhoud, lekdetectie en meer. Benieuwd hoe een ondergronds obstakel verwijderd kan worden door gebruik van een freesrobot op afstandsbediening? Hoe een leiding gerenoveerd wordt zonder de straat open te breken? Ontdek het hier op Voka Open Bedrijvendag!

Noordvlees in Kalmthout is een van de grootste varkensslachthuizen in België. Als internationale speler in de vleesverwerkende industrie is 80% van hun producten bestemd voor export. Dit zowel naar allerhande Europese landen, maar ook naar negen buiten de Europese unie. Je krijgt er een blik achter de schermen en ontdekt hoe ze onder het wakend oog van de Animal Welfare Officers kwaliteit en smaak garanderen.

De 420 vrachtwagens bij Van Moer Logistics in Zwijndrecht rijden samen in totaal elke dag tweemaal rond de aarde, en hun totale magazijnoppervlakte is even groot als het festivalterrein van Tomorrowland. Over indrukwekkende cijfers gesproken! Ontdek alle facetten van de logistieke sector en volg een sessie dodehoektraining!

Alle praktische informatie vind je terug op www.openbedrijvendag.be. Een lijst van deelnemende bedrijven waarin je kan filteren vind je hier. Voor sommige bedrijven moet je omwille van veiligheidsredenen op voorhand reserveren. Neem gerust contact op indien je graag nu al iemand van het team achter Voka Open Bedrijvendag of iemand van één van de deelnemende bedrijven wil interviewen.