U bent hier

Label “oudervriendelijke school”voor Basisschool De Luchtballon uit Geel

Geel
16.05.2013 - 11.16u
Door: Hans Van Donderen

Dinsdag mocht Basisschool De Luchtbalon als eerste school van Geel het label van “Oudervriendelijke school” ontvangen.  Het behalen van dit label is zelfs een primeur in het arrondissement Turnhout. Dit kwaliteitslabel is een  beloning voor de inspanningen die de school en de oudervereniging doen  om ouders echt in het schoolgebeuren te betrekken in het belang van de leerling.

Het label ‘Oudervriendelijke School’ is een netoverstijgend initiatief van alle Vlaamse ouderkoepels. Sinds het schooljaar 2011-2012 kan elke school in Vlaanderen een aanvraag indienen om het label van ‘Oudervriendelijke school' te behalen. Een onafhankelijke commissie beoordeelt of een school oudervriendelijk is op basis van een ingediend dossier en een schoolbezoek. Er wordt daarbij niet enkel op de communicatie met de ouders gelet, maar ook op de infrastructuur van de school, de organisatie van de oudercontacten, het aanbod van activiteiten voor ouders, enzovoort. Een oudervriendelijke school ontvangt een officieel certificaat, dat geldig is voor drie schooljaren.

Achter het label zit een proces van zelfevaluatie binnen de school (i.s.m. GO! ouders) waarin zowel de school als de ouders hun zeg hadden. Op die manier krijg je een vrij genuanceerd beeld van de impact die beide partners hebben op de relatie ouders-school. Aspecten als onthaalbeleid, communicatie met ouders, betrokkenheid van de ouders in de school via schoolraad en ouderwerking en de ondersteuning van die elementen door het schoolteam zijn aan de orde. Het eindresultaat van de evaluatie was een dossier, waarin verschillende inspanningen gebundeld werden, en een lijst met uitdagingen die de school en ouders graag samen willen aangaan de komende jaren. Deze zelfevaluatie geeft een goed beeld van de openheid van de school voor de inbreng van de ouders.  

De onderscheiding die Basisschool De Luchtballon behaalde komt niet uit de lucht vallen. Het is eigenlijk het logische resultaat van een jarenlange inzet en samenwerking van én tussen oudervereniging en schoolteam : een enthousiaste, hechte en groeiende groep ouders met een  kritische  maar vooral constructieve stem.  

De gangmakers op onze school waren Tim Peeters (voorzitter oudervereniging) en Gert Van Herle (schooldirecteur). Voor de uitwerking konden zij rekenen op de steun van hun voltallig oudercomité en schoolteam.  Foto :  Maria De la Cruz / Nnieuws.

imageMeer nieuws

Torenhoge inflatie van 5,6 procent: zo zorg jij ervoor dat je geld niet verdampt waar je bij staat

Torenhoge inflatie van 5,6 procent: zo zorg jij ervoor dat je geld niet verdampt waar je bij staat
Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 30.11.2021 - 02.10u

Sint-Vincentius : verkoop van oude boeken brengt €905 op

Sint-Vincentius : verkoop van oude boeken brengt €905 op
Herenthout | Neteland 29.11.2021 - 15.01u

Noordstar - Exc. Bouwel 0-0 : 'Billijke puntendeling'

Noordstar - Exc. Bouwel 0-0 : 'Billijke puntendeling'
Grobbendonk | Herentals 29.11.2021 - 14.44u

Nieuwe virusvariant omikron: "Reden tot bezorgdheid maar niet tot paniek"

Internationaal | Kempen regio | Nationaal | Neteland | Vlaanderen 29.11.2021 - 14.27u

De Averegten investeert verder in de toekomst

Heist op den Berg | Kempen regio 29.11.2021 - 10.11u

Nieuws uit uw regio

Onze partners

Webdesign door Intracto