Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Labo CMA Herentals biedt alle medewerkers gratis opsporingstest darmkanker aan

Labo darmkanker
URL

Labo CMA Herentals biedt alle medewerkers een gratis opsporingstest darmkanker aan.  Per medewerker die zich laat testen, doneert het labo een bedrag aan vzw Stopdarmkanker.

Maart is ‘internationale darmkankermaand’.

De Belgische laboratoriumgroep medina| cma| lko-lmc| akl draagt als schakel in de gezondheidszorg die actie een bijzonder warm hart toe. Daarom krijgen alle medewerkers -ongeacht hun leeftijd- de kans om zich tot eind maart gratis te laten testen op darmkanker. Per medewerker die zich laat testen, doneert het labo een bedrag aan de vzw Stopdarmkanker.

Bij de laboratoriumgroep werken zo'n 1000 mensen, in de vestiging CMA in Herentals zo’n 180. Dit initiatief kadert binnen het Health@Work beleid van het labo.

“We voeren in onze labo’s analyses uit op deze stoelgangtesten en weten hoe belangrijk die zijn.” zegt Nicolas De Quinnemar, CEO bij de laboratoriumgroep medina| cma| lko-lmc| akl .

Dikkedarmkanker ontwikkelt zich langzaam. Het duurt gemiddeld 10 jaar voordat een poliep een kwaadaardig gezwel wordt. Hierdoor kan dikkedarmkanker in veel gevallen vroegtijdig worden opgespoord, vaak zelfs nog vóór er echt sprake is van kanker. Als dikkedarmkanker in een vroeg stadium wordt ontdekt, is vijf jaar na de diagnose 95% van de mensen nog in leven. Met die kennis vinden we dit een heel zinvol preventief onderzoek. Ook voor onze medewerkers.”

Hoe zit de test in elkaar? Een stoelgangtest spoort bloed op in de stoelgang dat niet met het blote oog zichtbaar is. Sommige mensen vinden het vervelend om een staal van hun stoelgang te nemen, maar met de afnameset en een duidelijke handleiding van CMA gaat dat vlot in 5 minuten.   

­­

Zelf de test doen – hoe doe je dat?  Ben je jonger dan 50 en wil je een stoelgangtest laten uitvoeren? Via je huisarts kan dat altijd. De test is niet gratis. Je betaalt het remgeld, ook voor de consultatie bij je huisarts. Als je tussen 50 en 74 jaar bent en in aanmerking komt voor het bevolkingsonderzoek ontvang je automatisch een uitnodigingspakket van het Centrum voor Kankeropsporing. Daarin zit een uitnodigingsbrief, een deelnameformulier, een folder en een gratis afnameset om zelf een staal van je stoelgang te nemen.

Meer informatie op https://dikkedarmkanker.bevolkingsonderzoek.be

Over het medisch labo.

De Belgische laboratoriumgroep medina| cma| lko-lmc| akl zet al meer dan 45 jaar in op innovatieve klinische biologie, snelle en betrouwbare resultaten en een verregaande dienstverlening. Zo groeide het laboratorium uit tot een van de meest gespecialiseerde labo’s van het land. De groep telt zo’n 1000 werknemers en heeft 10 labo’s verspreid over Vlaanderen en Wallonië.

Labo darmkanker

Deel dit artikel