Lance Armstrong heeft toegegeven epo en bloeddoping te hebben gebruikt tijdens zijn wielercarrière. Bij alle 7 Tourzeges greep hij naar verboden middelen. Dat zei hij donderdagnacht in een interview met Oprah Winfrey.

 

Binnen een minuut lag de bekentenis op tafel, omdat Oprah begon met een aantal ja/nee-vragen “waar iedereen op zit te wachten”.

Oprah: “Heb je ooit prestatiebevorderende middelen genomen?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Was epo daar een van?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Heb je ooit bloeddoping gebruikt en heb je bloedtransfusies ondergaan?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Heb je testosteron, cortisone en groeihormonen gebruikt?”
Armstrong: “Ja.”
Oprah: “Heb je verboden middelen of bloeddoping gebruikt voor al je Touroverwinningen?”
Armstrong: “Ja.”

 

Armstrong oogde niet bijzonder gestresst, werd niet erg emotioneel (Oprah zei in een vooraankondiging dat dat wel zo was, dus dat volgt vannacht in deel twee) en lachte ook weinig.

Op de meeste vragen gaf hij snel, kordaat antwoord. Een enkele keer, zoals toen het over zijn uitspraken in een ziekenhuis in 1996 ging, bleef hij het antwoord schuldig.

Hij noemde geen namen van andere wielrenners die gebruikten en ontkende dat hij als leider van het team anderen intimideerde of bedreigde. Ook het betalen van de UCI om positieve tests te verdonkeremanen is volgens hem niet waar.

‘Doping was als lucht in de banden en water in de bidons’

“Mijn verhaal was zo lang het perfecte verhaal”, zei Armstrong over zijn loopbaan van wielrenner die terugkwam van kanker en zeven keer de Tour won. Daarom wilde hij alles controleren, alles voorbereiden.

Bang om gepakt te worden was hij niet, omdat hij wist dat de tests niet voldeden. Epo en bloeddoping waren niet of heel moeilijk te traceren, vooral wanneer je het ‘out of competition’ toediende. Het voelde niet als valsspelen, zei hij.

Het voelde als een eerlijk spel omdat iedereen het deed.
 

Armstrong ontkende dat hij in 2009 en 2010, na zijn comeback, ook naar doping greep (hoewel in het Usada-rapport staat dat hij dat wel deed).

Hij werd toen respectievelijk 3e en 23e voordat hij definitief stopte. Van die terugkeer in de sport heeft hij achteraf spijt, omdat hij denkt dat hij anders misschien niet gepakt was. “Dan hadden we hier niet gezeten.”

De hoogst opmerkelijke verhalen van ex-ploeggenoot Hamilton, dat er tijdens de Tour een man op een brommer (met de bijnaam ‘motoman’) op een brommer door Frankrijk achter ze aan reed met doping, ontkende Armstrong niet.

En de ploeg refereerde inderdaad aan epo met de naam ‘Edgar’, naar Edgar Allan Poe...
 

 
Ook het tweede deel van het interview tussen Oprah Winfrey en Lance Armstrong dat vrijdagnacht werd uitgezonden loste de verwachtingen niet in.

Armstrong ging niet dieper in op de methode van zijn dopingsysteem, noemde geen namen en liet niets los over de rol van Bruyneel of dokter Ferrari. Zoals verwacht (en gevreesd) ging Oprah Winfrey vooral de emotionele toer op.

Wie is de volgende wielerster die gaat vallen?

(Foto OWN)