De reeds enkele keren uitgestelde lancering van een experiment van het Studiecentrum voor Kernenergie (SCK) in Mol naar het Internationaal Ruimtestation ISS loopt met een dag alweer vertraging op, zo heeft de gezaghebbende krant Florida Today gemeld.

Het SCK stuurt in het kader van een al 25 jaar durend onderzoeksproject een fotobioreactor naar het ISS om de werking van spiruline te testen. Het project moet cruciale informatie verschaffen over de zuurstofproductie door een actieve bacteriecultuur die gedurende verschillende weken aan gewichtloosheid en kosmische straling wordt blootgesteld.

Het toestel vliegt mee met een onbemande Dragon-capsule. Een Falcon-9 draagraket van raketbouwer SpaceX moet deze ruimtecargo, de 15e sinds het opstarten van het programma, van op Cape Canaveral in Florida naar het ISS slingeren voor rekening van het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA.

De vertrekdatum was aanvankelijk 4 december, en verschoof dan naar 8 en 12 december. Maar SpaceX besloot nog een dag extra uit te trekken voor het controleren van grondsystemen.

De start is nu voorzien voor woensdag 17.24 uur Belgische tijd.

De Falcon vertrekt van op lanceerplatform 40. Dit had herstellingen nodig nadat op 1 september 2016 een Falcon tijdens een tanktest was ontploft, en het is daar de eerste start sindsdien.

De eerste trap van de morgen/woensdag te lanceren Falcon is al eens gebruikt. Het is de eerste keer dat de NASA een missie met een gerecupereerde rakettrap laat gebeuren, aldus Florida Today.

De kans op goed weer bedraagt tachtig procent. (belga)