Meer en meer mensen willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit en hoe die kan verbeterd worden.
De voorbije 3 jaar werkten 5 partners uit Vlaanderen en Nederland samen in het Europese Interreg 'Project Zuivere Lucht' aan oplossingen om de (binnen)luchtkwaliteit te verbeteren.
Vandaag stelden ze hun resultaten voor op het slotevenement rond burgerwetenschap. Eén van de belangrijkste realisaties is de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu.
Hiermee willen we burgers en lokale overheden aanmoedigen om zich te informeren over luchtkwaliteit en ook zelf actie te ondernemen.
Samen werken aan binnen- en buitenluchtkwaliteit
Slechte luchtkwaliteit is volgens het Europese Milieu Agentschap de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte in Europa. Het probleem is het grootst in dichtbevolkte steden.
Binnen het grensoverschrijdende 'Project zuivere lucht' zetten we daarom in Antwerpen en Den Haag lokale experimenten op om de invloed van de buitenlucht op de binnenlucht in kaart te brengen en waar mogelijk schadelijke stoffen te vermijden. In Antwerpen gebeurde dit in 5 scholen en in Den Haag met buurtbewoners.
Antwerpse scholen aan de slag voor zuivere lucht
In Antwerpen zetten 5 scholen tijdens een participatief traject verschillende acties op om de luchtkwaliteit in en rond hun school te meten en te verbeteren. De maatregelen die ze namen waren zeer uiteenlopend. Zo richtte het Koninklijk Lyceum Antwerpen onder andere een buitenklas in op de speelplaats.
Basisschool De Wereldreiziger ruilde de busuitstappen in voor duurzame verplaatsingen met de step. Basisschool De Kleine Stad bracht de gezondste fietsroute van en naar school in beeld en in kleuter- en lagere school Het Pieterke werkten de leerlingen vooral rond bewustwording over de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit.
Het Xaveriuscollege deed onder andere een concentratieproef bij leerlingen in goed en slecht geventileerde klaslokalen en vatte al hun bevindingen samen in een wervende projectfilm. De experimenten van de Antwerpse scholen kan je nalezen op www.antwerpenvoorklimaat.be.
Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu stad Antwerpen: "Het belang van gezonde lucht moeten we met de paplepel durven meegeven. Iedere jongere moet hiervan doordrongen zijn, daarom zijn experimenten zoals deze zo belangrijk. Ze dragen bij aan het bewustzijn, zorgen voor een breder draagvlak en tonen aan dat iedereen zijn steentje kan bijdragen met grote of kleine ingrepen."
Tijdens al de experimenten werd de voornaamste doelstelling bereikt: "het creëren van bewustzijn bij burgers over de problematiek van vervuilende lucht"; de basis om ook echt mee aan de slag te gaan.
Dat kan je zien in ons projectfilmpje over de diverse 'living labs' in Antwerpen en Den Haag.
Katrien Smet, van de Vlaamse Milieumaatschappij: "Al snel binnen het project bleek er nood aan een eenvoudige website die alle informatie over het vergelijken en interpreteren van metingen, tools en inspirerende voorbeelden en maatregelen rond luchtkwaliteit bundelt.
Daarom ontwikkelden we de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu om burgers, scholen en lokale overheden te helpen bij hun acties voor een betere luchtkwaliteit".
Europese samenwerking
Project zuivere lucht bestaat uit vijf partners in Vlaanderen en Nederland. Het is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.
Meer info op www.projectzuiverelucht.eu
Brigade Piron 2.0 Nete & Aa hield vandaag een boeiende opendeur in De Smisse Herentals.
'Bedoeling van de vereniging is om nieuwe initiatieven te ontwikkelen voor het grote publiek om de belangstelling, de erkenning en de herdenking van de inzet van de Herentalse soldaten, die tijdens de 10 maanden durende bevrijdingstocht door Noord-Frankrijk, België en Nederland in 1944-45 hebben gestreden, regelmatig onder de aandacht te brengen', zegt voorzitter Ronny Neefs.
De 2e festivaldag van Na Fir Bolg presenteerde opnieuw een pak hoogtepunten met een uitbundig applaus vanuit een vaak uitzinnige weide.
'Clement Peerens Explosition was boenk er oep', lachen Hendrik & Pauline uit Heist-op-den-Berg. 'Spijtig dat ze ermee stoppen. Godgeklaagd. De energie dat die mannen er nog uitpersen, grenst aan het ongelooflijke. Chapeau!'
In Merksplas is vanavond een optocht gehouden voor de jongen van 19 die vorige week is gedood door de ex-partner van zijn moeder.
De man was het huis van zijn ex-vriendin binnengedrongen en gijzelde de 4 aanwezige bewoners. De 19-jarige zoon overleefde de aanval niet.
Zo'n 1.000 mensen namen deel aan de witte mars vanavond tegen het zinloze geweld. (VRTNWS)
Vooruit klaagt met haar allereerste 'Woonactie' in verschillende Vlaamse gemeenten de problemen op de woningmarkt aan.
"Voor een gemiddelde woning moet je tegenwoordig al meer dan 60.000 euro aan eigen inbreng ophoesten. Zonder hulp van thuis, is dat een zeer moeilijke zaak. Wij vragen dan ook om de registratierechten op de enige, eigen woning te schrappen en de notariskosten te verlagen", klinkt het.
Om de woningprijzen te drukken, wil Vooruit voorrang geven aan startende kopers.
Met het afsluiten van een nieuw openbaredienstencontract (odc) maken Vlaams minister Lydia Peeters en De Lijn hun gedeelde ambitie kenbaar om de reiziger centraal te zetten in het mobiliteitsbeleid.
Daarnaast ligt er in het openbardienstencontract ook een grote klemtoon op duurzaamheid en efficiëntie. De Lijn krijgt meer autonomie inzake tarifering en aanbod en kan zo snel, efficiënt en flexibel inspelen op nieuwe tendensen.
De braderij in Herentals krijgt zeker en vast een zonnige top sluitingsdag vandaag.
Kom zeker ook meespelen op de opvallend mooie stand van de Herentalse Zwerfpoezen op de hoek van de Bovenrij-De Paepestraat.
Protagoniste De Buurvrouw Anita : 'We presenteren keileuke cowboy-spelletjes voor de kids. Yiieee-how! Je kan ook een poezenknuffel ontdekken voor de familie en jezelf. Een origineel en blijvend cadeau voor alle poezenliefhebbers. Allemaal home made met kwaliteitskatoen. Tot straks!'
Hij droomde van Parijs-Roubaix, maar geel in de Tour overtreft misschien zelfs zijn stoutste verwachtingen.
Yves Lampaert heeft iedereen verrast door de openingstijdrit te winnen. Een sprookje in Denemarken. De Belg dook ruim vier seconden onder de tijd van Wout van Aert, die tweede werd en zich net als de andere topfavorieten wat verkeek op de weersomstandigheden.
Tadej Pogacar was de beste klassementsman. (VRTNWS)
Digitale betalingen zijn erg populair in België. Steeds meer mensen laten muntstukken en bankbiljetten links liggen en grijpen naar hun betaalkaart of smartphone.
Dat blijkt uit de laatste Digital Payment Barometer, een studie uitgevoerd door de Vrije Universiteit Brussel in opdracht van de partners Febelfin, Bancontact Payconiq Company, Mastercard, Visa en Worldline. Vanaf 1 juli kunnen de Belgen hun digitale betaalmiddelen ook ten volle benutten, want ze zullen overal in België worden aanvaard.
Wie in aanmerking komt voor een coronavaccinatie, kan hiervoor één keer per maand terecht in Herentals. Het vaccinatiecentrum bevindt zich naast het AZ ziekenhuis.
Deze zomer is er een prikdag op vrijdag 15 juli en eentje op vrijdag 26 augustus.
Wie komt er in aanmerking voor een prik?
Yannick Michiels uit Mol heeft als eerste Belg ooit een medaille behaald op het wereldkampioenschap Oriëntatieloop in het onderdeel sprint.
Hierbij moet je met behulp van een stadsplan zo snel mogelijk je weg vinden naar de finish. Yannick Michiels werd derde.
"Deze medaille is historisch. Het is een enorme beloning na jaren van trainen", vertelt hij op Radio 2 in Antwerpen. (VRTNWS)