Meer en meer mensen willen weten hoe het gesteld is met de luchtkwaliteit en hoe die kan verbeterd worden.

De voorbije 3 jaar werkten 5 partners uit Vlaanderen en Nederland samen in het Europese Interreg 'Project Zuivere Lucht' aan oplossingen om de (binnen)luchtkwaliteit te verbeteren.

Vandaag stelden ze hun resultaten voor op het slotevenement rond burgerwetenschap. Eén van de belangrijkste realisaties is de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu.

Hiermee willen we burgers en lokale overheden aanmoedigen om zich te informeren over luchtkwaliteit en ook zelf actie te ondernemen.

Samen werken aan binnen- en buitenluchtkwaliteit

Slechte luchtkwaliteit is volgens het Europese Milieu Agentschap de belangrijkste oorzaak van vroegtijdige sterfte in Europa. Het probleem is het grootst in dichtbevolkte steden.

Binnen het grensoverschrijdende 'Project zuivere lucht' zetten we daarom in Antwerpen en Den Haag lokale experimenten op om de invloed van de buitenlucht op de binnenlucht in kaart te brengen en waar mogelijk schadelijke stoffen te vermijden. In Antwerpen gebeurde dit in 5 scholen en in Den Haag met buurtbewoners.

Antwerpse scholen aan de slag voor zuivere lucht

In Antwerpen zetten 5 scholen tijdens een participatief traject verschillende acties op om de luchtkwaliteit in en rond hun school te meten en te verbeteren. De maatregelen die ze namen waren zeer uiteenlopend. Zo richtte het Koninklijk Lyceum Antwerpen onder andere een buitenklas in op de speelplaats.

Basisschool De Wereldreiziger ruilde de busuitstappen in voor duurzame verplaatsingen met de step. Basisschool De Kleine Stad bracht de gezondste fietsroute van en naar school in beeld en in kleuter- en lagere school Het Pieterke werkten de leerlingen vooral rond bewustwording over de impact van het verkeer op de luchtkwaliteit.

Het Xaveriuscollege deed onder andere een concentratieproef bij leerlingen in goed en slecht geventileerde klaslokalen en vatte al hun bevindingen samen in een wervende projectfilm. De experimenten van de Antwerpse scholen kan je nalezen op www.antwerpenvoorklimaat.be.

Tom Meeuws, schepen voor leefmilieu stad Antwerpen: "Het belang van gezonde lucht moeten we met de paplepel durven meegeven. Iedere jongere moet hiervan doordrongen zijn, daarom zijn experimenten zoals deze zo belangrijk. Ze dragen bij aan het bewustzijn, zorgen voor een breder draagvlak en tonen aan dat iedereen zijn steentje kan bijdragen met grote of kleine ingrepen."

Tijdens al de experimenten werd de voornaamste doelstelling bereikt: "het creëren van bewustzijn bij burgers over de problematiek van vervuilende lucht"; de basis om ook echt mee aan de slag te gaan.

Dat kan je zien in ons projectfilmpje over de diverse 'living labs' in Antwerpen en Den Haag.

Katrien Smet, van de Vlaamse Milieumaatschappij: "Al snel binnen het project bleek er nood aan een eenvoudige website die alle informatie over het vergelijken en interpreteren van metingen, tools en inspirerende voorbeelden en maatregelen rond luchtkwaliteit bundelt.

Daarom ontwikkelden we de nieuwe website samenvoorzuiverelucht.eu om burgers, scholen en lokale overheden te helpen bij hun acties voor een betere luchtkwaliteit".

Europese samenwerking

Project zuivere lucht bestaat uit vijf partners in Vlaanderen en Nederland. Het is gefinancierd binnen het Interreg V programma Vlaanderen-Nederland, een grensoverschrijdend samenwerkingsprogramma met financiële steun van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Meer info op www.projectzuiverelucht.eu