In 2012 bestaan de “Landelijke gilden” 40 jaar. Naar aanleiding van deze verjaardag ontstond het 4040 project. Gedurende het hele jaar worden er in heel Vlaanderen 40 uitdagingen uitgeschreven. De Landelijke Gilde van Wiekevorst viert mee.

Ook zij gingen vorige zondag een uitdaging aan: een zonnebloementapijt van minstens 40m² met daarin het logo van Landelijke Gilden verwerkt.
Zaterdagmorgen begonnen een 8-tal bestuursleden van Landelijke Gilde Wiekevorst met het oogsten van de zonnebloemen, die speciaal voor de gelegenheid gezaaid waren. Tegelijkertijd waren 4 andere bestuursleden in de weer om het patroon van het tapijt uit te zetten en vervolgens de bloemen volgens dit patroon te schikken.  Na zes uur van geschikte zonnebloemen zoeken, knippen en schikken in een verzengende hitte was het tapijt volledig klaar. Om de bloemen tegen de zon te beschermen werd het tapijt onder twee tenten gelegd.
Zondagmorgen werd het tapijt omstreeks 11.00u officieel geopend.  De ganse dag kregen de bezoekers een gratis drankje aangeboden van de Landelijke Gilde. Het tapijt is nog tot vrijdag 24 augustus te bewonderen op de hoek van de Itegemseweg met de Herenthoutseweg in Wiekevorst.
Daarnaast werd deze gelegenheid ook aangegrepen om het pleintje, dat Landelijke Gilde Wiekevorst samen met de gemeente heeft aangelegd, in de tuin van de vroegere pastorie officieel in te huldigen. Het pleintje dat de naam “Ons plekje” meekreeg, zal in de toekomst door de Landelijke Gilde van Wiekevorst onderhouden worden. Ons plekje zal een blijvende herinnering zijn aan de veertigste verjaardag van Landelijke Gilden.
De Landelijke Gilden ontstond in 1972 in de schoot van Boerenbond.  De boerengilden, meestal ontstaan op het einde van de 19e eeuw of net na WOI, splitsten in 1972 op in bedrijfsgilden en landelijke gilden. Vandaag staan Landelijke Gilden en Boerenbond naast elkaar en maken samen werk van een leefbaar platteland. Boerenbond als professionele belangenbehartiger voor land- en tuinbouwers. Landelijke Gilden als sociaal-culturele vereniging voor alle plattelandsbewoners.
De Landelijke Gilde van Wiekevorst telt 155 leden. Een hechte groep van 19 bestuursleden organiseert jaarlijks ongeveer 20 activiteiten zoals kooklessen, fiets- en mountainbiketochten, dauwtrip, karting, fietszoektocht, … Landelijke Gilde Wiekevorst richt zijn activiteiten naar mensen van alle leeftijden en gezindheden: iedereen kan lid worden.
De Landelijke Gilde is een vereniging van mensen met een warm hart voor het platteland in onze gemeente. Sociale samenhang in ons dorp is onze topprioriteit. Om Wiekevorst wat meer pit te geven, organiseren we allerhande activiteiten die mensen bijeen brengen en/of het landelijke karakter van ons dorp benadrukken.      Meer info: www.lgwiekevorst.be
 
 
Achtergrondinformatie:
 
 
Landelijke Gilden in Vlaanderen:
 
Landelijke Gilden is een vereniging van mensen met een warm hart voor het platteland in Vlaanderen en Oost-België. De vereniging telt 900 afdelingen, een ‘landelijke gilde’, en bijna 70.000 leden, waarvan bijna 17.000 land- en tuinbouwers. Meer dan 7.500 vrijwillige bestuursleden organiseren jaarlijks bijna 7.000 heel diverse activiteiten: een praktische les over koken met streekproducten, een jaarlijks hoevefeest, een fiets- of wandeltocht door de velden etc. Tuinliefhebbers, senioren en schapenhouders zijn drie doelgroepen binnen Landelijke Gilden. Sociale samenhang in de dorpen is onze topprioriteit.
Landelijke Gilden heeft speciale aandacht voor de leefbaarheid van het dorp en het omliggende landelijk gebied. De dorpsschool, de bescherming van de open ruimte, veilig fiets- en wandelverkeer etc. Het zijn thema’s waar we met z’n allen aandacht aan besteden.
 
Landelijke Gilde in Wiekevorst:
De Landelijke Gilde in Wiekevorst is in 1972 ontstaan uit de Boerengilde. Deze Boerengilde met een aankoopafdeling werd officieel opgericht op 20 juli 1919, maar was reeds van voor 1895 actief met een Spaar- en Leengilde.  Dat de boerenstand, in al zijn geledingen, sterk naar voor kwam in het parochieleven, bewijzen de verschillende afdelingen die in de twintigerjaren van vorige eeuw onstaan zijn of reeds bestonden: BJB voor de jeugd, nu omgevormd tot KLJ; de boerinnenbond voor de vrouwen, thans KVLV, de aankoopafdeling, de spaar- en leengilde, de melkerij, de veeverzekering, agentschap verzekeringen en de verbruikerscooperatie. Aangezien de actieve landbouwbevolking verminderde, moest de boerengilde zich noodgedwongen aanpassen. Gewestelijk werden in 1972 bedrijfsgilden opgericht specifiek naar de land- en tuinbouwbedrijven toe. Plaatselijk werden de accenten verlegd en werd de Landelijke Gilde opgericht.  
De Landelijke Gilde van Wiekevorst telt momenteel155 leden. Een hechte groep van 19 bestuursleden organiseert jaarlijks ongeveer 20 activiteiten zoals kooklessen, fiets- en mountainbiketochten, dauwtrip, karting, fietszoektocht, … Landelijke Gilde Wiekevorst richt zijn activiteiten naar mensen van alle leeftijden en gezindheden: iedereen kan lid worden.

De Landelijke Gilde is een vereniging van mensen met een warm hart voor het platteland in onze gemeente. Sociale samenhang in ons dorp is onze topprioriteit. Om Wiekevorst wat meer pit te geven, organiseren we allerhande activiteiten die mensen bijeen brengen en/of het landelijke karakter van ons dorp benadrukken.      

Meer info: www.lgwiekevorst.be