U bent hier

Landelijke Gilden haalt oude vlaggen van onder het stof

Geel | Kempen regio
13.04.2018 - 16.59u
Door: Mark Jaspers

Op zaterdag 14 april tussen 9 en 16 uur laten de bestuursleden van meer dan dertigtal landelijke gilden uit je regio hun soms meer dan honderd jaar oude vlag fotograferen in het provinciaal kantoor van Boerenbond en Landelijke Gilden, Maal 1 in Geel.

Alle gegevens van de vlag worden genoteerd, en de lokale afdeling krijgt materiaal en tips om de vlag te bewaren. Deze fotosessie kadert in een hele reeks, georganiseerd door Landelijke Gilden in elke provincie. Vorige sessies in Oostmalle en Sint-Katelijne-Waver waren een groot succes.

Reeds meer dan 50 vlaggen werden gefotografeerd. Door de enthousiaste reactie van de lokale besturen zijn er nu al 8 volledige zaterdagen gepland.

Het idee om dit interessante en kleurrijke erfgoed in de kijker te plaatsen groeide in het Waasland en mondde uit in een gesmaakte tentoonstelling in Sint-Niklaas in november 2015.

Het succes van dit initiatief en de ontdekking van heel wat verborgen pareltjes zette Landelijke Gilden aan om in heel Vlaanderen een foto- en inventarisatieproject van de vlaggen van de lokale gilden op te zetten.

De oudste vlaggen dateren al van rond 1900. De boerengilden, de voorlopers van de huidige landelijke gilden, werden opgericht vanaf 1890 en de meesten lieten een vlag maken. Deze vlaggen zijn meestal gemaakt in kleurrijke zijde en rijkelijk geborduurd.

Niet zelden worden het atelier en de ontwerper vermeld in een hoekje van de vlag. Het zijn schitterende, maar fragiele erfgoedobjecten. Veel vlaggen zijn al tientallen jaren niet meer uit hun koffertje gehaald.

Zij worden zaterdag met veel zorg ontvouwen en gefotografeerd. Vaak roept dit verhalen op. Wie met zijn vlag komt, krijgt een zuurvrije museumdoos, een stuk gewassen katoen en een brochure met nuttige tips voor verdere bewaring, restauratie en bewaargeving in een erfgoeddepot.

De gilden kunnen op basis van de gemaakte foto ook een digitale print op ware grootte op vlaggenstof bekomen. Zo kunnen zij de schitterende oude vlag een nieuw leven geven, terwijl de originele vlag veilig opgeborgen blijft.

De derde fotosessie in de provincie Antwerpen vindt plaats op zaterdag op zaterdag 14 april tussen 9 en 16 uur in het provinciaal kantoor van Boerenbond en Landelijke Gilden, Maal 1 in Geel.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto