Op donderdag 9 juli wordt de 30 000e Last Post geblazen onder de Menenpoort in Ieper.  De Last Post is in oorsprong het klaroengeschal dat in het Britse en andere legers het einde van de werkdag aankondigde.

Sinds 1928 organiseert The Last Post Association in Ieper elke avond een plechtigheid onder de Menenpoort waarbij dit klaroengeschal weerklinkt (met uitzondering van de oorlogsjaren 1940-1944), als eerbetoon aan de gesneuvelden van de Eerste Wereldoorlog.

The Last Post Association stelt zich tot doel deze traditie eeuwig in stand te houden. Door weer en wind, sneeuw en zon blazen klaroenblazers elke dag opnieuw hun vaarwel aan de gesneuvelden.

Zo wil ze eerbied wekken voor alles wat de Menenpoort vertegenwoordigt: het offer en het lijden, maar ook de solidariteit, het plichtsbewustzijn en de heldhaftigheid van de soldaten die aan de strijd deelnamen.

Het is een traditie dat de klaroeners van de Last Post Association gerekruteerd worden bij de lokale brandweer en het brandweeruniform dragen. Gone West, het culturele luik van de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, wil de wereldwijde solidariteit onder brandweerlui eren.

Op donderdag 9 juli, wanneer de 30 000e Last Post wordt geblazen, verzamelen zoveel mogelijk mensen in verschillende brandweerkazernes om dit moment mee te maken. "Ook de Hulverleningszone Taxandria schaart zich achter dit initiatief. In de brandweerposten van Arendonk, Beerse, Kasterlee, Ravels en Turnhout wordt een officiële plechtigheid georganiseerd in samenwerking met de plaatselijke gemeentebesturen," zegt voorzitter Ward Kennes. "Wij hopen dat vele Kempenaars op deze uitnodiging van hun brandweer ingaan."

De burgemeesters en de brandweermannen van Arendonk, Beerse, Kasterlee, Ravels en Turnhout verwelkomen u graag in de respectievelijke posten vanaf 19.15 uur.

De praktische invulling is overal lichtjes verschillend maar er wordt overal LIVE gekeken naar de ceremonie in Ieper (om 20.00u). In een aantal kazernes zullen echte klaroenblazers het eerbetoon opluisteren.