Leerlingen uit het 3e middelbaar tonen hun engagement met grootschalige zwerfvuilactie.  Op donderdag 19 mei organiseren de leerlingen van het 3e middelbaar van Atheneum GO! Geel in samenwerking met stad Geel en IOK een grootschalige zwerfvuilactie in de volledige Geelse kanaalzone tussen Ten Aard en Larum.

Zo tonen ze dat de jongeren van vandaag echte changemakers zijn en van hun omgeving een betere plek kunnen maken.

In het kader van hun GWP (Geïntegreerde Werkperiode) onderzoeken de 158 leerlingen van het 3e middelbaar hoe ze echte changemakers kunnen zijn. Changemakers zijn jongeren die zich engageren en mee de toekomst bepalen.

Ze maken van de wereld een betere plek en inspireren anderen om hetzelfde te doen. Concreet betekent dit voor deze week dat de leerlingen hun handen uit de mouwen steken en rond het thema 'zwerfvuil' werken.

Ze onderzoeken welke impact zwerfvuil heeft op de natuur, onze leefomgeving en de leefbaarheid van mens en dier. Door hier iets aan te doen maken ze van Geel een mooiere plek en geven ze iets terug aan de gemeenschap waarin ze leven.

Op woensdag 18 mei starten ze het project met gastspreker Erik Claeys, hoofd van de gemeenschapswachten in Geel. Hij vertelt wat sluikstorten is en hoe stad Geel omgaat met overtreders.

Zo weten de leerlingen perfect wat te doen als ze tijdens de zwerfvuilactie van donderdag sluikstort opmerken. Daarna duiken de leerlingen met een vertoning in Studio Geel van de film Bigger than us (zie vid verder in het thema van hoe jongeren echte changemakers kunnen zijn.

Op donderdag 19 mei steken gaat de zwerfvuilactie van start. De leerlingen zullen deze dag verdeeld worden in 2 groepen. De ene groep start met een STEM-project op school, de andere groep fietst naar een locatie in Geel waar ze hun stukje bijdragen aan de zwerfvuilactie. In de namiddag worden de rollen omgedraaid. Tijdens de workshops op school vallen er prijzen te winnen met 'de grote afvalspelen' en zal een heuse afvalknikkerbaan worden gebouwd!

Als beloning voor hun burgerschapsengagement wordt de week vrijdag op een fijne manier afgesloten met een uitstap naar Bobbejaanland.

In 2020 lag dit project voor het eerst op tafel, maar kon de geplande actie niet doorgaan omwille van corona. Twee jaar later kan het dan eindelijk uitgevoerd worden.'