De leerlingen van de basisschool Arkades in Herentals hebben nestkastjes voor de pimpelmees gebouwd en die volgehangen met vetbollen voor de vogeltjes. Dat deden ze na het ontwerpen van eigen bouwplannen voor de kastjes.

"Vorige projectperiodes hebben we het gehad over het oriënteren in de omgeving en de planten in de natuur.Binnenkort werken we in de klassen rond dieren in de natuur. Omdat die in de winter wel wat extra eten kunnen gebruiken en binnenkort het broeden begint, hebben we nestkastjes en vetbollen gebouwd.

Pimpelmezen broeden namelijk graag in nestkasten," legt Kobe, een leerling van de derde graad, uit.

Zowel de kleuters als de leerlingen van de eerste, tweede en derde graad van de basisschool Arkades hielpen mee met de bouw van de nestkastjes en de vetbollen. Samen met hun gids en boswachter Eddy Vercammen van Natuurpunt, oriënteerden ze zich in de bossen aan de Watervoort in Herentals op zoek naar de geschikte locatie voor het uitzetten van de kastjes.

Ze vernamen er allerhande natuurweetjes en informatie over de geplande grootschalige kapping van bomen en het bosbeheersplan aan de Watervoort. Het ophangen van de kastjes aan 'kapvrije bomen' was dus een grote bezorgdheid voor de leerlingen.

De leerplandoelen 'wereldoriëntatie - domein natuur' vormen het kader waarbinnen deze leeractiviteit is gesitueerd," verduidelijkt Els, leerkracht van de derde graad. "Onze leerlingen verwerven in onze school de leerstof van een specifiek thema in blokken van telkens drie weken.

Nu verwerven ze basiskennis en -inzichten, vaardigheden en attitudes over de natuurlijke omgeving en leren er respectvol en zorgzaam mee om te gaan."

Aan het einde van het bosbezoek gidst de boswachter de leerlingen nog door de kaart met de natuurgebieden van de streek waarna ze gezwind terug naar school vertrekken.

Meer informatie over de basisschool Arkades Website: www.arkades.be of info@arkades.be