Na het succes van de voorgaande jaren, leert de lokale politie Heist-op-den-Berg ook dit schooljaar de leerlingen van vijfde en zesde leerjaar van de 14 scholen beter en veiliger fietsen.

Dit ganse gebeuren kadert in het project "FiZO": Fietsen Zonder Ongevallen.

Aan ongeveer 650 leerlingen werd uitgelegd dat fietsen niet altijd eenvoudig is; fietsen is meer dan alleen maar hard kunnen  rijden met een fiets. Dit hebben alle leerlingen kunnen merken tijdens een theoretische verkeersles, een fietsbehendigheidsparcours en een educatieve fietstocht.

Voor de verkeersles ging onze verkeersconsulent M. Rits naar de scholen met een verkeersles specifiek over de wegcode van de fietsers. Hierin kregen ze verscheidene situaties uitgelegd aan de hand van verkeersregels. Na de les legden de leerlingen een digitale evaluatieproef af. De leerlingen dienden 10 meerkeuzevragen te beantwoorden met een stemkastje, zo wisten de leerlingen direct na het beëindigen van de test hoeveel ze gescoord hadden.

Na alle theoretische lessen werd er in de praktijk geoefend.  Hiervoor werd een behendigheidparcours opgesteld op verschillende locaties in de gemeente Heist-op-den-Berg: aan chirolokalen te Heist-centrum, aan de kerk van Heist-Goor en Schriek en aan de tafeltennisclub te Hallaar. Dit parcours bestond uit: slalom, figuur rijden, rotonde rijden, evenwicht, stuurvaardigheid,  ... wat ze zonder fouten moesten afleggen.

De leerlingen werden onder fietsbegeleiding naar een van de locaties gebracht door het fietsteam van de lokale politie Heist. Aan deze begeleiding werd de educatieve fietstocht gekoppeld.  Zo stopten de kinderen hier en daar om verschillende situaties in het "echte" verkeer te ondervinden. Al snel blijkt dat de wegcode en de praktijk van de fietser twee verschillende zaken zijn, die beiden gekend moeten zijn. Daarom blijft educatie en preventie voor deze opgroeiende pubers zeer belangrijk en leerzaam.

Kwalitatieve politiezorg doen we in Heist “samen”.