Van dinsdag 4 oktober tot en met vrijdag 7 oktober, organiseert de Broederschool van Roeselare haar project “Vluchtroute”: een huzarenstuk dat een sportief zowel als een historisch luik omvat. Het hele project situeert zich in de herdenking van Wereldoorlog I, maar maakt ook een stevige link met de actualiteit: de vluchtelingenproblematiek.

Komiek Bert Gabriels is de peter van dit project en neemt actief deel aan het sportieve luik van deze onderneming die in Geel van start gaat.

Achtergrond van het project

 Achtergrond van het project Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette gebied, op slechts een tiental km van het front. Vanaf het najaar 1917 werd de stad intensief gebombardeerd door de Britten, in een poging om de Duitsers te verdrijven.

Omwille van het gevaar, verplichtte de Duitse militaire overheid de Roeselaarse burgerbevolking om te evacueren naar het binnenland. Grote konvooien Roeselarenaren zijn overgebracht onder meer naar de Kempen. Meer dan 1000 mensen kwamen in Geel terecht, toen een stadje van amper 20.000 inwoners.

Geelstraat in Roeselare

Het Roeselaarse stadsbestuur heeft uit dank voor de verleende opvang na de oorlog ook een straat naar deze stad (dus Geelstraat) genoemd. Deze straat ligt vlak bij de Broederschool. Ook andere straten in de omgeving zijn genoemd naar gemeenten waar vluchtelingen werden opgevangen zoals Baasrode, Eksaarde, Hamme, Herentals, Kalken, Lier, Meulebeke enz. Het project “Vluchtroute” gaat over die verplichte evacuatie en heeft een sportief en een historisch luik.

Sportief

-Een zestigtal leerlingen en leerkrachten van de school nemen deel aan de uitdaging om van Geel (het verste punt) naar Roeselare te lopen: een afstand van meer dan 200 km. Symbolischer kan niet: het is de omgekeerde route die honderden mensen destijds eveneens te voet hebben gedaan.

Een soort van terugkeer dus, bijna 100 jaar na de feiten.

Historisch

Het tweede luik van het project omvat de historische uitdieping van de vlucht van deze mensen. Samen met een groep zesdejaars, werkt leerkracht Johan Delbecke aan een bundeling van die verhalen. Deze publicatie zal verschijnen in het voorjaar van 2017. Interesse: Johan Delbecke, Ieperstraat 117,8800 Roeselare ( 051 20 76 34) of johan.delbecke@telenet.be.

Ontvangst

Dinsdagavond kwam de groep uit Roeselare aan in Geel. Ze werden er in het Geelse stadhuis ontvangen door burgemeester Vera Celis. Ook leerlingen van twee klassen van het Geelse Sint-Dimpnacollege waren van de partij. De jongeren zullen overnachten in de Leonardozaal van deze school.

Op woensdagochtend 5 oktober start de “Vluchtroute” op de Geelse Markt om 8.30 uur met een klein deel van de groep. Via Herentals en Lier gaat het verder naar Baasrode waar ze te gast zullen zijn in het opvangcentrum van Fedasil. Op donderdag 6 oktober loopt Bert Gabriëls een stukje mee richting Eksaarde en daarna gaat het naar Wetteren voor een overnachting.

Op vrijdag 7 oktober gaat de tocht richting Meulebeke om dan uiteindelijk opnieuw in Roeselare terecht te komen.