De lerarenopleidingen van Thomas More in Mechelen en Antwerpen en PXL onderzoeken samen hoe men de overgang naar het secundair onderwijs voor het vak geschiedenis kan stroomlijnen want momenteel is het 'historisch bewustzijn' bij de kinderen die uit het lager onderwijs komen, erg divers.
Er zijn grote verschillen in voorkennis en beginniveau.
De unieke samenwerking tussen beide hogescholen heeft als doel zoveel mogelijk leerlingen de nieuwe eindtermen te laten halen, maar ook om liefde voor het vak aan te wakkeren.
Nieuwe lesmaterialen, goede praktijkvoorbeelden en specifieke expertise moeten de leraren en de kinderen daarbij helpen.
Van lager naar secundair: een grote stap
Het onderzoek kwam er vanuit de vaststelling dat er een grote kloof is tussen het lager en het secundair onderwijs op het vlak van geschiedenis. Leerlingen komen vanuit verschillende lagere scholen, andere regio's en andere koepels.
Elke leraar legt ook eigen klemtonen. Geschiedenis is in het lager onderwijs immers geen vak op zich, maar slechts één van de vele onderdelen van het vak 'wereldoriëntatie'. Er is dus een groot verschil in vooropleiding en kennis bij de leerlingen die starten in het secundair.
Henk Byls (Thomas More): 'Zo merken we bijvoorbeeld dat het lager onderwijs werkt met een tijdsband met vier periodes: prehistorie/oudheid, middeleeuwen, nieuwe tijden en onze tijd.
In het secundair starten veel leerkrachten meteen met een tijdsband met zeven periodes (prehistorie, oude nabije oosten, klassieke oudheid, middeleeuwen, vroegmoderne tijd, moderne tijd en hedendaagse tijd).
Kunnen 12-jarigen zelf die stap nemen naar die nieuwe tijdsband of hebben ze extra uitleg nodig?
Hoe ga je als leerkracht geschiedenis om met deze verscheidenheid?'
'Dat je bepaalde vaardigheden, begrippen of data minder in de vingers hebt, mag je interesse in het verleden niet in de weg staan.'
Goede praktijkvoorbeelden
Op deze en andere vragen willen Henk Byls en Joost Hansen van de lerarenopleiding Thomas More in Mechelen en Antwerpen en Els Vinckx van de lerarenopleiding PXL een antwoord bieden.
Samen met een breed georiënteerde stuurgroep (experten differentiatie, pedagogisch begeleiders, leerkrachten geschiedenis...), bundelen ze het bestaande aanbod en werken ze nieuw materiaal uit. Daarbij hoort ook een verzameling van goede praktijkvoorbeelden.
Els Vinckx (PXL): 'Er zijn al veel goede voorbeelden bij leerkrachten, maar we willen die bundelen, aanvullen en ze meer richten op die nieuwe eindtermen. We willen er zo voor zorgen dat leraren beter op hun eigen situatie kunnen inspelen.
De nieuwe eindtermen zijn ook nog maar pas uit en ze zijn vaak nog niet volledig 'verworven'.
Leerkrachten geschiedenis komen vaak maar één of twee uurtjes per week in een klas.
Het is dan erg moeilijk om in te schatten welke achtergrond leerlingen hebben en hoe je sommige leerlingen kan helpen en anderen extra kan motiveren. Er is weinig tijd en ruimte om uitgebreid met differentiatie aan de slag te gaan.'
Henk Byls (Thomas More): 'De bedoeling van ons praktijkonderzoek is dat iedereen vooruitgaat in functie van de eindtermen. En dat leerlingen bij het begin van hun secundaire school de liefde voor geschiedenis oppikken.
Dat je bepaalde vaardigheden, begrippen of data minder in de vingers hebt, mag je interesse in het verleden niet in de weg staan.'
Eindtermen halen
Een eerste product, een basislijnmeting, is nu klaar en wacht om post-corona getest te worden door enkele leerkrachten. De meting gebeurt bij het begin van het eerste middelbaar en bepaalt het startpunt van waaruit de lessen kunnen aangepakt worden.
Enerzijds geeft het resultaat van die toetsing aan hoe ver de leerling staat en anderzijds werpt het een licht op eventuele problemen.
Dat laatste is minstens even belangrijk, zodat je als leerkracht ook kan inzetten op de oorzaak: moet je basisbegrippen bijwerken of toch eerder inzetten op het begrijpen van een historische tekst?
Joost Hansen (Thomas More): 'Naast dat remediërende, willen we leerlingen ook uitdagen. Sommige leerlingen staan al verder dan anderen. Samen met leerlingen en leerkrachten willen we hiervoor materialen ontwikkelen.
Met als uiteindelijke doel dat leerlingen in de eerste graad de eindtermen halen voor geschiedenis en dat ze belangstelling hebben voor het verleden.'
Met de hulp van studenten
Het onderzoek van de twee hogescholen is een praktijkonderzoek in de brede zin van het woord. Niet alleen experts, onderzoekers en het werkveld zijn erbij betrokken.
Ook de studenten van de lerarenopleiding hebben in het onderzoek een cruciale taak. Zij ontwikkelen mee producten met als doel deze ook mee te nemen wanneer ze zelf voor de klas staan.
Els Vinckx (PXL): 'Ik heb studenten die daar echt mee bezig zijn, met dat ontwikkelen. Er is weinig op de markt en dus moeten ze op zoek naar voorbeelden in andere vakken. Die hertalen ze op hun beurt naar het vak geschiedenis.
De studenten vinden het erg boeiend dat we ze bij het onderzoek betrekken en dat ze hun resultaat meteen kunnen inzetten.'
Unieke samenwerking
De samenwerking tussen de twee hogescholen is eerder uniek. Het onderzoek valt op omdat het focust op geschiedenis in de eerste graad van het secundair onderwijs, een weinig verkend onderzoeksterrein.
De samenwerking versterkt en verbreedt ook de dialoog met het werkveld. Door samen te werken hebben we ook een veel groter bereik bij leerkrachten uit verschillende regio's en met verschillende achtergronden.
Henk Byls (Thomas More): 'Met geschiedenis bezig zijn heeft een grote waarde. Het brengt verrijking mee en persoonlijke ontwikkeling. Zeker ook voor jonge mensen, zelfs los van alle kritische zin die je daarmee ontwikkelt. Wij willen met dit onderzoek het vak geschiedenis de erkenning en de goesting geven die het verdient.'
Wat als hartspecialisten de plaatsing van een nieuwe hartklep nu eens vóór de operatie en in 4D zouden kunnen simuleren? 4D CT-scanners voegen de dimensie tijd toe aan driedimensionale beelden en brengen de beweging van het hart op een gedetailleerde manier in beeld.
Het imec.icon project DIASTOLE, waar de VUB, UZ Brussel en imec deel van uitmaken, baant de weg om 4D-scans op een veilige manier te implementeren in de hartchirurgie.
Ambulante verkopers van voedingsmiddelen en kappers aan huis mogen vanaf maandag opnieuw de weg op om klanten te bedienen. Dat heeft minister van Zelfstandigen en kmo's David Clarinval (MR) een dag na het Overlegcomité verduidelijkt aan Belga.
Ook andere beroepsgroepen mogen hun mouwen opnieuw opstropen: uitbaters van privésauna's, fotografen en professionele kappersscholen.
Kom leren in openlucht in één van onze domeinen
Kom met je klas naar buiten en geef je les op een andere manier. In de verschillende domeinen en centra van de provincie Antwerpen ben je het hele jaar welkom om met je klas buiten te leren. Leren in openlucht heeft een gunstig effect op het welzijn en het leren van kinderen en jongeren. Zowel basis- als secundaire scholen zijn welkom.
Mathieu van der Poel (Alpecin-Fenix) heeft als eerste Nederlander de Strade Bianche op zijn erelijst gezet.
In een editie voor de geschiedenisboeken, met alle grote namen op de afspraak, rekende hij op de steile klim naar het Piazza del Campo af met Julian Alaphilippe en Egan Bernal. Titelverdediger Wout van Aert moest lossen op de voorlaatste grindstrook. (VRTNWS)
Op de planeet Mars heeft de robotjeep Perseverance een eerste ritje gemaakt. Met succes, zo meldt het Amerikaanse ruimtevaartagentschap NASA.
Op de beelden zie je de bandenafdruk op de oppervlakte van de rode planeet.
Na vier meter gereden te hebben, roteerde Perseverance naar links, om vervolgens zowat 2,5 meter achteruit te rijden.
Lydia Peeters: 'In het belang van onze transportbedrijven stappen we naar Hof van Justitie van Europese Unie'
België stapt onder leiding van Vlaanderen naar het Hof van Justitie van de Europese Unie om de nieuwe cabotageregels die Europa wil opleggen aan te vechten.
15,1% van de huisartsen en andere eerstelijnszorgverleners tewerkgesteld in de huisartsenpraktijk hadden voordat de vaccinatiecampagne startte antistoffen tegen het coronavirus.
Deze resultaten zijn vergelijkbaar met de bevindingen in de algemene bevolking. Dat blijkt uit een studie uitgevoerd door de Universiteit Antwerpen, l'Université de Liège en Sciensano (CHARMING: Coronavirus HuisARtsenpraktijk – MédecINe Générale).
Voor de cultuursector komt er pas vanaf 1 april een eerste versoepeling. Vanaf dan mogen maximaal 50 personen samenkomen voor een evenement, mét mondmasker en in een gecontroleerde omgeving. Vanaf mei zou er meer mogelijk zijn, al is nog niet duidelijk wat.
"Het is moeilijk om er tevreden mee te zijn", reageert Frederik Sioen van de Crisiscel Cultuur. "We hebben een werkbaar kader nodig. Met 50 man in april gaan we het niet redden. We hebben veel faillissementen in onze sector, mensen belanden in de armoede."
Maandag 8 maart vieren we naar goede gewoonte internationale vrouwendag. Vrouw & Maatschappij afdeling van CD&V Geel maakt van deze dag gebruik om vrouwen die tijdens het afgelopen jaar een bijzondere inzet getoond hebben in de bloemetjes te zetten.
Nafi Thiam heeft haar favorietenstatus volledig waargemaakt en is voor de 2e keer Europees indoorkampioene op de 5-kamp. Ze verbeterde daarbij het Belgisch record van Tia Hellebaut.
Verrassender is het zilver van Noor Vidts. De 24-jarige studente had een dijk van een dag met liefst 5 persoonlijke records. De Hongaarse Xenia Krizsan pakte het brons. (VRT NWS)