Om het nieuwe kinderziekenhuis Planeet Goudgeel tot leven te brengen, vroeg Ziekenhuis Geel om een knuffelversie te maken van inwoner Teo. Enkele leerlingen van de eerste graad uit verschillende klassen van Sint Aloysius Geel gingen enthousiast in op die vraag.
Een uitdaging voor het SAG naaigroepje
Linde, Fran, Julie, Loena, Chelsee, Mar'yam, Lotte en Ditte vormen samen het SAG naaigroepje. Iedere twee weken komen ze op woensdagmiddag vrijwillig bij elkaar om met naald en draad aan de slag te gaan.
"Toen we de oproep van Ziekenhuis Geel lazen op hun Facebookpagina, hadden we er meteen zin in. We vonden het leuk om iets nieuws te proberen. Het is ook zeker een meerwaarde dat we deze knuffel maakten voor de zieke kinderen in het ziekenhuis", klinkt het in de groep.
"Het moeilijkste aan de opdracht was het kiezen van het juiste materiaal en het maken van de handjes. We baseerden ons puur op een tekening, dus we moesten de details zelf invullen."
Gilberte Peeters, directrice van Sint Aloysius Geel, en Hilde Peeters, begeleider van het SAG naaigroepje, zijn alvast heel fier op hun leerlingen: "We zijn blij dat ze deze uitdaging aangingen. Ze mogen geen moeilijkere opdrachten uit te weg gaan. En het resultaat mag er zeker zijn!"
De leerlingen kregen wel wat hulp bij het uitvoeren van de opdracht. Ilse Dams, medewerkster van Sint Aloysius Geel, zegt: "Mijn mama Rina Kempen hielp met veel plezier bij het uittekenen van het patroon van Teo en het maken van een proefexemplaar.
Samen met de leerlingen zijn we dan op zoek gegaan naar de juiste basisstoffen om Teo zo levensecht mogelijk te maken. Hopelijk brengt 'onze' Teo alle patiëntjes heel veel geluk in het kinderziekenhuis!"
Knuffel Teo wordt patiënt
Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel: "Een ziekenhuisomgeving is vaak angstaanjagend voor onze jongste patiëntjes. Vandaar dat we eind vorig jaar een nieuwe beleveniswereld lanceerden, Planeet Goudgeel, die nauwer aansluit bij de leefwereld en fantasie van een kind. Planeet Goudgeel helpt de kinderen om zich meer 'thuis' te voelen in ons ziekenhuis."
Teo is een van de bewoners van die planeet. Hij is een beetje een pechvogel, want hij heeft altijd wel iets voor: een grote buil, schram of blauwe plek, ... Daardoor weet hij als geen ander alles over de ingrepen of behandelingen die de kinderen moeten ondergaan in het kinderziekenhuis.
"We willen de Teo knuffel nu inzetten bij het geruststellen en informeren van de kinderen", zegt An Geboers, hoofdverpleegkundige van de kinderafdeling van Ziekenhuis Geel. Via woord en beeld krijgen de jonge patiëntjes uitleg van Teo over de ingreep die hen te wachten staat. Zo zal Teo onder andere zelf een bloedprik en lactosetest ondergaan.
"Door de kinderen via Teo te tonen wat de verpleegkundige precies zal doen, worden er al heel wat van hun vragen en onzekerheden weggenomen," zo zegt An Geboers.
Alle inwoners van Planeet Goudgeel komen tot leven
Op de oproep van Ziekenhuis Geel via sociale media kwamen zoveel leuke reacties dat het ziekenhuis besloot om aan deze enthousiaste en creatieve vrijwilligers te vragen om ook van 6 andere inwoners van Planeet Goudgeel een knuffelbare versie te maken.
Deze knuffels zullen binnenkort een ereplekje krijgen in de onderzoekskamer van de bijhorende kinderarts, want elke kinderarts heeft een eigen Planeet Goudgeel-buddy.
Zo koos dr. Vergauwen bijvoorbeeld voor Meneer Koerkoema: "Net als Meneer Koerkoema ben ik steeds op zoek naar een goede oplossing voor het probleem van mijn patiëntjes. En een niet onbelangrijk detail: we dragen ook allebei een bril."
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'
Uit de eerste editie van de Modemonitor van Thomas More-hogeschool blijkt dat Vlaamse consumenten informatie missen over duurzame kleding. Om een antwoord te krijgen op de vraag hoe ondernemers consumenten op de juiste manier kunnen informeren over duurzaamheid, lanceert Thomas More de Modemonitor 2.0.
In 2020 startte Thomas More met de Modemonitor. Maar liefst 1700 Vlamingen vulden de eerste editie van de bevraging in.
Wat is duurzaam?
'Toen de vraag van burgemeester Lieven Janssens kwam om deze mensen een ticket te geven om naar nfb te komen kwamen wij op een beter idee', zegt Luc Janssens, organisator.
'Geen enkele manier beter om de Vorselaarse cultuur te beleven dan mee te draaien in ons festival. De mensen kunnen "vrijblijvend" meewerken en op deze manier genieten van de muziek en het hele internationale vrijwilligers gebeuren.
Twee jaar na de overname van de Herentalse vishandel Arijs kan opvolger De Vis Factorij eindelijk vooruitblikken naar een mosselzomer zonder coronabeperkingen.
De eerste levering echte verse Zeeuwse mosselen bodemcultuur komt morgen vrijdag aan. De winkel hoopt dat de traditie van mosselsoupers na de coronacrisis zal heropleven.
Vandaag nam het stadsbestuur de oude archieven over Herentals, Morkhoven en Noorderwijk symbolisch in ontvangst van het Algemeen Rijksarchief, de federale archiefinstelling.
Dit gebeurde tijdens een feestelijke avond in Moktamee, opgeluisterd met een lezingen over de geschiedenis van Herentals. Vooral het nieuws over een onbekende volkstelling en de heksenprocessen trokken de aandacht.