Om het nieuwe kinderziekenhuis Planeet Goudgeel tot leven te brengen, vroeg Ziekenhuis Geel om een knuffelversie te maken van inwoner Teo. Enkele leerlingen van de eerste graad uit verschillende klassen van Sint Aloysius Geel gingen enthousiast in op die vraag.

Een uitdaging voor het SAG naaigroepje

Linde, Fran, Julie, Loena, Chelsee, Mar'yam, Lotte en Ditte vormen samen het SAG naaigroepje. Iedere twee weken komen ze op woensdagmiddag vrijwillig bij elkaar om met naald en draad aan de slag te gaan.

"Toen we de oproep van Ziekenhuis Geel lazen op hun Facebookpagina, hadden we er meteen zin in. We vonden het leuk om iets nieuws te proberen. Het is ook zeker een meerwaarde dat we deze knuffel maakten voor de zieke kinderen in het ziekenhuis", klinkt het in de groep.

"Het moeilijkste aan de opdracht was het kiezen van het juiste materiaal en het maken van de handjes. We baseerden ons puur op een tekening, dus we moesten de details zelf invullen."

Gilberte Peeters, directrice van Sint Aloysius Geel, en Hilde Peeters, begeleider van het SAG naaigroepje, zijn alvast heel fier op hun leerlingen: "We zijn blij dat ze deze uitdaging aangingen. Ze mogen geen moeilijkere opdrachten uit te weg gaan. En het resultaat mag er zeker zijn!"

De leerlingen kregen wel wat hulp bij het uitvoeren van de opdracht. Ilse Dams, medewerkster van Sint Aloysius Geel, zegt: "Mijn mama Rina Kempen hielp met veel plezier bij het uittekenen van het patroon van Teo en het maken van een proefexemplaar.

Samen met de leerlingen zijn we dan op zoek gegaan naar de juiste basisstoffen om Teo zo levensecht mogelijk te maken. Hopelijk brengt 'onze' Teo alle patiëntjes heel veel geluk in het kinderziekenhuis!"

Knuffel Teo wordt patiënt

Jan Flament, CEO van Ziekenhuis Geel: "Een ziekenhuisomgeving is vaak angstaanjagend voor onze jongste patiëntjes. Vandaar dat we eind vorig jaar een nieuwe beleveniswereld lanceerden, Planeet Goudgeel, die nauwer aansluit bij de leefwereld en fantasie van een kind. Planeet Goudgeel helpt de kinderen om zich meer 'thuis' te voelen in ons ziekenhuis."

Teo is een van de bewoners van die planeet. Hij is een beetje een pechvogel, want hij heeft altijd wel iets voor: een grote buil, schram of blauwe plek, ... Daardoor weet hij als geen ander alles over de ingrepen of behandelingen die de kinderen moeten ondergaan in het kinderziekenhuis.

"We willen de Teo knuffel nu inzetten bij het geruststellen en informeren van de kinderen", zegt An Geboers, hoofdverpleegkundige van de kinderafdeling van Ziekenhuis Geel. Via woord en beeld krijgen de jonge patiëntjes uitleg van Teo over de ingreep die hen te wachten staat. Zo zal Teo onder andere zelf een bloedprik en lactosetest ondergaan.

"Door de kinderen via Teo te tonen wat de verpleegkundige precies zal doen, worden er al heel wat van hun vragen en onzekerheden weggenomen," zo zegt An Geboers.

Alle inwoners van Planeet Goudgeel komen tot leven

Op de oproep van Ziekenhuis Geel via sociale media kwamen zoveel leuke reacties dat het ziekenhuis besloot om aan deze enthousiaste en creatieve vrijwilligers te vragen om ook van 6 andere inwoners van Planeet Goudgeel een knuffelbare versie te maken.

Deze knuffels zullen binnenkort een ereplekje krijgen in de onderzoekskamer van de bijhorende kinderarts, want elke kinderarts heeft een eigen Planeet Goudgeel-buddy.

Zo koos dr. Vergauwen bijvoorbeeld voor Meneer Koerkoema: "Net als Meneer Koerkoema ben ik steeds op zoek naar een goede oplossing voor het probleem van mijn patiëntjes. En een niet onbelangrijk detail: we dragen ook allebei een bril."