De leerlingen van het 5de jaar Houtbewerking en het 5de jaar Houttechnieken van het Sint-Lambertusinstituut in Heist-op-den-Berg maken dit schooljaar nieuw buitenschrijnwerk voor de legendarische Hnita Jazz Club in Heist-op-den-Berg.

De samenwerking illustreert de bereidwilligheid en creativiteit van de school om haar leerlingen de meest geschikte opleidingstrajecten aan te bieden en onderstreept de gedragenheid van de renovatie van de Hnita Jazz Club onder inwoners en organisaties in de gemeente.

"Het is best jammer dat de resultaten van bepaalde opdrachten van onze leerlingen op het einde van het jaar niet altijd een bestemming vinden", zegt Marc Witvrouwen, technisch adviseur van de houtafdeling.

"Nu we het buitenschrijnwerk voor de Hnita Jazz Club aanpakken, maken onze
leerlingen iets waarvan ze weten dat het gaat blijven bestaan, een heel ander gevoel."

De leerlingen van het 5e jaar Houttechnieken van het Sint-Lambertusinstituut komen, samen met hun leerkracht, op woensdag 2 december het buitenschrijnwerk opmeten, waarna ze in de ateliers op school aan de slag gaan.

Tegen het einde van dit schooljaar moeten de ramen en deuren klaar zijn.
Ze zullen getoond worden op de opendeurdag (indien corona het toelaat) van de school en nadien geplaatst worden in de Hnita-Hoeve aan de Lostraat.

"Op die manier dragen de leerlingen en hun leerkrachten een stevige steen bij aan de renovatie van één van de oudste actieve jazzclubs van Europa", vult Peter Anthonissen, zoon van oprichter Juul Anthonissen, aan.

"Sinds de start in 1955 brachten we meer dan 1000 optredens uit een breed
spectrum van de jazzmuziek. In het voorjaar stellen we onze renovatieplannen officieel voor, maar met dit mooie nieuws wilden we toch al even naar buiten treden."

"De toekomst en renovatie van de Hnita Jazz Club wordt een breedgedragen project onder de inwoners van Heist en omstreken", vertelt Gert De Bie. "We wilden erg graag scholen en lokale verenigingen bij dat project betrekken en waren blij verrast door het enthousiasme van het SintLambertusinstituut.

Naast het maken van de ramen en deuren, is er ook een samenwerking rond de
elektriciteit en binnensmeedwerk op til."

Alle partijen zijn tevreden dat op deze manier de renovatie van de Hnita Jazz Club een flinke stap dichterbij komt en dat het Sint-Lambertusinstituut het opleidingstraject van zijn leerlingen kan combineren met een maatschappelijk relevant project in Heist-op-den-Berg.

"Ook met leerlingen van het Heilig-Hartcollege staat een fijne samenwerking in de steigers", besluit Gert De Bie, "daarover later meer."