Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Leerlingen uit Retie, Kasterlee, Mol en Dessel planten 6.000 bomen in Prinsenpark

Bosgroep

Vanochtend zakten 175 leerlingen uit de Antwerpse Kempen af naar het Prinsenpark om er een bos te planten. Het was meteen ook de officiële start van het Antwerpse plantseizoen.

Met meer dan 130.000 boompjes die de grond ingaan, wordt dit het meest ambitieuze plantseizoen voor de provincie en de Bosgroepen.

De leerlingen van het 4e, 5e en 6e leerjaar van GBS De Vlieger in Kasterlee, GBS Retie en GBS De Kangoeroe in Dessel trapten enthousiast de tweedaagse plantactie af.

Op donderdag 16/11 is het de beurt aan het 4e, 5e en 6e leerjaar van VBS de Waaier in Kasterlee, VBS De Toren in Mol, GBS De Kangoeroe in Dessel en GBS Retie om de rest van de boompjes te planten. In totaal worden er 6000 bomen geplant op een oppervlakte van 2,4 ha.

Dankzij deze plantactie is het provinciaal Groendomein Prinsenpark weer een bos rijker.” Aan het woord is Mireille Colson, gedeputeerde voor Groen- en Recreatiedomeinen. “Het domein van 215 ha vormt met haar bossen, weilanden, waterpartijen en heidegebiedjes een groene parel in de Kempen. Het nieuwe bos geeft bezoekers nog meer zuurstof en ruimte om te ontspannen. Hopelijk zien we door de plantactie ook deze jongeren binnenkort wat meer terug in het Prinsenpark.”

De aanplant kadert in de ambitieuze doelstelling van de provincie om 150 ha te bebossen tegen 2024”, verduidelijkt Jan De Haes, gedeputeerde voor Milieu en Natuur. “O m deze doelstelling te bereiken, zetten we alles op alles. We gaan actief op zoek naar interessante gronden om te bebossen, maken bestaande gronden vrij en indien nodig kopen we als provincie ook zelf gronden aan. Met meer dan 60 ha op de teller om dit seizoen te bebossen leggen we de lat hoog voor onszelf en de Antwerpse Bosgroepen. Ter vergelijking: vorig jaar bebosten we al een mooie 30 ha, nu gaan we dus voor het dubbele .”

Bos en bosrand voor mens én dier

“We planten zowel nieuw bos als bosranden”, legt Iliana Janssens, coördinator bosuitbreiding bij provincie Antwerpen, uit. “Het bos zal vooral bestaan uit winter- en zomereik, zwarte els, winterlinde, haagbeuk en boskers. Voor de bosrand kozen we samen met Bosgroep Kempen Noord voor een variatie aan struiken zoals meidoorn, sleedoorn, hazelaar en lijsterbes. Zo vinden verschillende insecten, vogels en zelfs kleine zoogdieren hier voedsel en een schuilplaats.”

PLANT MEE: EEN BOOMPJE VANDAAG VOOR DE BEWONERS VAN MORGEN

Zin om de handen uit de mouwen te steken en boompjes in de grond? Neem deel aan één van onze plantacties. Een overzicht van alle publieke plantacties in de provincie kan je vinden op www.provincieantwerpen.be/plantmee

Foto provincie Antwerpen – Dieter Daniëls / N.

Bosgroep

Deel dit artikel