Europa Direct Provincie Antwerpen laat in de EUropa Xpert-lessen basisscholen kennismaken met de Europese Unie.

Van 28 maart tot 1 april vinden die plaats in De Averegten in Heist-op-den-Berg. Leerlingen van de derde graad basisonderwijs krijgen daar een Europees bad, gecombineerd met een wandeling in het provinciaal groendomein.

De deelnemende scholen komen uit Beerzel, Berlaar, Heist-op-den-Berg en Putte.

Europa Xperten

149 leerlingen uit het 5e en 6e leerjaar krijgen tijdens de Europa Xpert-workshop in twee uur tijd inzicht in de Europese Unie. Ze leren onder meer hoe de EU is ontstaan, hoe Europese besluitvorming werkt, welke invloed de Europese Unie heeft op hun dagelijkse leven, enzovoort.

"Naast kennis over de EU brengt deze interactieve workshop de leerlingen ook sociale vaardigheden bij. In een nagespeelde Europese ministerraad nemen ze het woord en formuleren ze het standpunt van de lidstaat die ze vertegenwoordigen, alsook hun eigen mening.

Ze leren zo een eigen opinie te vormen en die te uiten, maar ook om naar elkaar te luisteren, in dialoog te gaan en een consensus te zoeken", verklaart Kathleen Helsen, gedeputeerde voor Europese samenwerking.

Bij het rollenspel van de Europese ministerraad in De Averegten stemmen de leerlingen over een wetsvoorstel dat alle EU-landen verplicht om tegen 2030 de ontbossing geheel te stoppen.

De workshop wordt afgesloten met een Europaquiz, waarna de leerlingen zich een volleerd EU-expert mogen noemen.

Op avontuur in De Averegten

Met haar 100 hectare grote domein is De Averegten een groene parel in de provincie Antwerpen. De deelnemende scholen kunnen kiezen uit twee verschillende programma's.

De leerlingen kunnen op stap gaan met de boswachter en zetten hiervoor hun speurneus op. Hierbij gaan ze op zoek naar welke dieren en planten er momenteel in het bos aanwezig zijn en op dewelke het nog even wachten is. Daarnaast is er het BioBingo-spel.

Hierbij worden de leerlingen uitgedaagd om zoveel mogelijk verschillende planten- en diersoorten te vinden. Dankzij de bijhorende zoekkaarten komen de leerlingen tegelijk wat meer te weten over de planten en dieren die hier leven.

Foto : Lesgever Jeroen Jochems en de leerlingen van 't Wensbos in actie tijdens de EUropa Xpert workshop/provincie.