LEES! Het boekenfestival in Antwerp Expo,  de geestelijk opvolger van de Boekenbeurs, georganiseerd door Easyfairs, moet Antwerpen op de kaart houden als boekenstad.

Het boekenevent opende met een sterke 1e dag en zet de traditie voort als Antwerpen boekenstad. Een beleving rond 8 thema’s verspreid over drie beurshallen vol met boeken, strips, signeersessies, een kinder- en auteurspodium.

Antwerp Expo
1-7 november

Ma – Woe:  van 10:00 tot 18:00
Don: van 10:00 tot 22:00
Vrij – Zon: van 10:00 tot 18:00.

Vernieuwend opzet

'Het klonk gezellig rumoerig in de overzichtelijk LEES! Hallen.  Een indeling met vele rustpunten die uitnodigt tot meer interactie met het publiek. “Het overtreft onze stoutste verwachtingen”, aldus de organisatoren Nadine Francus en Geert Briers (Easyfairs-Antwerp Expo)

De boekhandels zoals Standaard Boekhandel, FNAC en de Confituur-keten staan centraal in tegenstelling tot de uitgevers bij de traditionele Boekenbeurs.

”Zo had het altijd al had moeten zijn. Boekhandels die boeken verkopen en uitgevers die ondersteunen door auteurs te laten signeren. Dat gegeven is een enorme meerwaarde.” reageren enthousiast zowel Karla De Ceulener, voorzitter van de Confituur Boekhandels en Michaël Päquet van Standaard boekhandel.

De themazones

Het concept “beleving” opgesplitst in 8 genres: literatuur, non-fictie, kinderboeken, strips, fantasy, thrillers, literatuur en reizen slaat aan bij de talrijke bezoekers.

Dit tot grote vreugde van de Koepelorganisatie Boekhandels Vlaanderen “eindelijk zien ze de bomen door het bos,” of zoals organisator zegt : “Je zal sneller je favoriete boek beethebben.

Het publiek is positief en zij zijn de belangrijkste stem uiteraard. Hun mening is voor de organisatie van levensbelang. Dankzij hen valt of staat deze nieuwe formule voor de toekomst.
Deze 1e editie van Lees!, in pocket versie ambieert immers volgend jaar een evenwaardig Boekenbeurs opvolger te zijn.'

Signeersessies

Zo’n 200 diverse auteurs passeren deze week de revue o.a. Ish Ait Hamou, Sandra Bekkari, Marc De Bel, Evi Hanssen, Martien Meiland (‘Wijnen, wijnen, wijnen’), Pascale Naessens, Griet Op de Beeck, Karolien Olaerts (‘Karola’s Kitchen, Jos Pauwels, Stephanie Planckaert, Peter Vandenbempt, Willy Somers en de cast van Familie.

Auteurspodium

Bewust slechts één, centraal opgesteld aan de toegang. Voor de programmatie werd essayist en ex-uitgever Harold Polis aangetrokken als curator. Wie komen langs op de spreekstoel?
Internationale namen zoals Tasmin Calidas, Lale Gül, Hervé Le Tellier, en Michel Pye.

Uit de Vlaamse literatuur wereld staan op het agenda: Kristien Hemmerechts in gesprek met kardinaal Jozef De Kese, het tweetal Peter Terrin & Chris de Stoop, het auteursstel Lize Spit en Rob van Essen en Tom Naegels in avant-première met een zaalshow rond zijn Nieuw België-migratieboek.

De spits werd afgebeten door 2 grote namen. Antwerps burgemeester De Wever en Khalid Benhaddou vroegen zich af of beschavingen botsen. Een gesprek dat op heel wat bijval kon rekenen bij het publiek.

Kinderpodium

Specifiek voor hen staan er deze week tal van activiteiten gepland. Vandaag trokken ze met vele richting Geronimo Stilton en gingen op het kinderpodium aan de slag tijdens de workshop ‘Dieren tekenen’.

Tom De Cock’s ‘Boekathon’
De radiomaker interviewt niet minder dan 190 auteurs in de loop van deze week waaronder Herman Brusselmans, Sandra Bekkari, Bart De Wever en Jane Goodall.

Live Radio 1
Prominente liveprogrammatie onder regie van Bent Van Looy.
Icoon Martine Tanghe verzorgt het Lees!-dictee.

Lees!app
De statische papieren folder/dagkrant is vervangen door een interactieve mobiele LEES! app, waarin elke bezoeker zijn weg vindt op basis van zijn persoonlijke boekenlijst.

LEES! strikt Brihang
Donderdag 4 november staat de nocturne op de agenda en LEES! is enorm trots dat het kan uitpakken met een geweldig optreden van Brihang. Brihang weet te scoren bij het grote publiek met zijn West-Vlaamse rap. In 2014 won hij De Nieuwe Lichting van Studio Brussel en geraakte zo op Pukkelpop. Sindsdien is zijn populariteit alleen maar gegroeid.
Brihang start rond 21 uur op het Auteurspodium in hal 1.

Coronaproof

Het internationaal gerenommeerd bedrijf SGS staat in voor de perfecte opvolging van de veiligheids- en hygiëneprotocollen.
Toegang enkel op vertoon van je Covid Safe Ticket in combinatie met je ID, zo kan je zonder mondmasker vrij rondwandelen. Er is een testdorp aanwezig in geval van toegangsproblemen.

Praktisch
Tickets en info via www.lees-hetboekenfestival.be

©Willy Ysewijn/Nnieuws.