Eind november stelde het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid een aantal legionellabesmettingen vast in Grobbendonk en Herentals.
'De afgelopen weken waren er 12 personen die ziek werden, waarbij helaas ook een overlijden te betreuren is', zegt Ria Vandenreyt, Agentschap Zorg en Gezondheid.
'We uiten daarom vooreerst onze oprechte deelneming aan familie en vrienden van de overledene.
Bij een uitbraak van legionella is het belangrijk om snel te reageren, om zo nieuwe besmettingen te voorkomen. Dat is echter niet zo eenvoudig.
De bacterie heeft een lange incubatietijd en besmette luchtdeeltjes kunnen kilometers ver verspreid worden. Na de melding van de besmettingen begon het agentschap daarom onmiddellijk met een onderzoek.
Daarbij nam het Agentschap op verschillende momenten stalen bij bedrijven en organisaties in Grobbendonk en Herentals.
De plaatsen waar stalen werden genomen, werden bepaald op basis van informatie uit de bevraging van de patiënten en voorspellende software die besmettingen kan relateren naar mogelijke bronnen op een kaart.
Het agentschap informeerde ook het AZ Herentals, de huisartsen en andere medische zorgverleners in de omgeving met de vraag om aandachtig te zijn voor legionellabesmettingen.'
Nauwe samenwerking tussen agentschap en NV Albertstroom
'Zo nam het Agentschap op 3 en 6 december ook stalen bij het bedrijf waterzuiveringsinstallatie Albertstroom NV aan de Industrieweg in Grobbendonk.
Uit voorzorg werden door Albertstroom onmiddellijk maatregelen genomen om de verspreiding van mogelijk aanwezige legionella te voorkomen. Na analyse van deze stalen werd op 17 december vastgesteld dat de oorsprong van de legionellabacterie te vinden was in een waterzuiveringsinstallatie van Albertstroom.
Het agentschap nam dadelijk contact op met het bedrijf, dat onmiddellijk en in samenspraak met het agentschap bijkomende acties ondernam om verdere besmetting van de omgeving te voorkomen.
Tot nu toe dateert de laatste melding van een patiënt binnen deze cluster van besmettingen, van 16 december.
De besmettingen zijn afkomstig van een weinig voorkomende stam van de legionellabacterie. Hierdoor is de kans groot dat de besmettingsbron enkel in Albertstroom aanwezig was.
Naar grote waarschijnlijkheid hebben de acties van Albertstroom ervoor gezorgd dat de besmettingshaard vernietigd is. Legionella heeft echter een incubatietijd tot 19 dagen. Voorzichtigheid blijft dus geboden. Het Agentschap Zorg en Gezondheid, het lokaal bestuur van Grobbendonk en het stadsbestuur van Herentals volgen de situatie van nabij op.
Het Agentschap Zorg en Gezondheid heeft de volgende dagen ook nog een aantal staalnames gepland. Dit gebeurt om zeker te zijn dat er in de omgeving geen andere bronnen van legionella zijn.'
Over de voorspellende software
Het Agentschap Zorg en Gezondheid ontwikkelde met VITO een tool die de verspreiding van legionella met terugwerkende kracht reconstrueert. Deze tool bakent een gebied af waarbinnen de bron zich meest waarschijnlijk bevindt.
Op basis van gesprekken met patiënten of hun familie, wordt in kaart gebracht waar de patiënten tijdens de incubatieperiode aanwezig waren.
De woon- en verblijfplaatsen van de patiënten worden op een geografische kaart uitgezet. In die regio zoekt de software naar mogelijke bronnen. Als de tool een mogelijke besmettingsbron aanduidt, neemt het agentschap daar lucht- en waterstalen.
Over legionella
Legionella is een bacterie die in allerlei watersystemen kan voorkomen. Besmetting gebeurt via het inademen van de bacterie in zeer kleine druppeltjes water (aerosol) die door verneveling van water in de lucht kunnen komen.
Dat kan bij een jacuzzi, na verneveling in een koeltoren of bij een grote waterzuiveringsinstallatie. Van water drinken kunt u niet besmet raken. Een legionellabacterie is niet besmettelijk.
De symptomen van legionella zijn een koortsig gevoel, spierpijn en lichte hoofdpijn, met later meestal hogere koorts en een droge hoest.
Een legionellabesmetting kan zich ontwikkelen tot een ernstige longontsteking. Behandeling van legionella gebeurt met een antibioticakuur.'
Biogas Albertstroom in Grobbendonk
Met de nodige vergunningen op zak werd eind 2016 het startschot gegeven voor de bouw van de grote biogasinstallatie Albertstroom in Grobbendonk.
Jaarlijks kan tot 150.000 ton organisch biologisch materiaal worden omgezet naar biogas. Dit gas wordt via warmtekrachtkoppeling (WKK) omgezet naar elektriciteit en warmte.
De warmte wordt volledig aangewend op de eigen site als procesenergie terwijl er groene elektriciteit wordt gemaakt voor meer dan 12.000 gezinnen.' Foto Alberstroom/rr.
Het Proximus Basecamp in Tubeke was zaterdag de gastheer voor 1.000 uitgelaten fans van de Red Flames. Jong en oud haalden hun hart op tijdens de allereerste officiële fandag van onze nationale vrouwenploeg.
Topmomenten waren de open training, en de foto- en signeersessie. Maar ook de zoektocht naar de eerste QR-code-vlammetjes van de grote #FLAMETIME-speurtocht vielen in de smaak.
Vrijdagavond om 18.30u merkten buurtbewoners van Krakelaarsveld Herentals twee personen op die zich verdacht gedroegen aan een woning.
'Eén van hen belde aan en wanneer er niemand opendeed gingen ze de tuin in', zegt Dirk Van Peer, wnd. korpschef politie Neteland.
'Een buur merkte ze op waarop ze het op een lopen zette. Buurtbewoners zetten de achtervolging in en konden de verdachten tegenhouden.
Na 2 jaar heeft opnieuw het jaarlijks Militaire treffen WOII in Ramsel Hamerstraat plaats op 8, 9 en 10 juli.
'Met de nadruk op 78 jaar Bevrijding, gaan we er weer een fijn en mooi weekend van maken,' zegt Kris Op de Beeck, secretaris van het 82nd-101st US Airborne Division vzw – Belgium.
Bij een gijzeling in de Rodenbachstraat in Merksplas is een man van 21 om het leven gekomen. Een andere man was er 's morgens vroeg de woning van zijn ex-partner binnengedrongen en had de aanwezige bewoners aangevallen.
De verdachte kon uiteindelijk kort voor de middag overmeesterd worden door de speciale eenheden van de politie (DSU).
Rond 05.45u vanochtend kwam de politie in Merksplas ter plaatse na de melding dat een man een huis was binnengedrongen en er de bewoners had aangevallen.
In Sint-Niklaas zijn twee brandweermannen toegetakeld tijdens een interventie. De brandweer werd opgeroepen om te helpen bij een evacuatie van een zieke persoon.
Onderweg liep het mis: een autobestuurder was het niet eens met het rijgedrag van de brandweermannen en werd agressief. (VRTNWS)
In de meeste "duurzame" rietjes van papier, bamboe en zelfs glas hebben onderzoekers PFAS gevonden.
Ook in plastic rietjes zijn die aanwezig. Hoewel de concentratie erg laag is en er dus geen accuut gezondheidsgevaar is, raden de onderzoekers het gebruik van rietjes (behalve die van roestvrij staal) toch af.
Zo kan je volgens hen alvast één bron van blootstelling aan PFAS vermijden. (VRTNWS)
Niefhout blaast nieuw leven in de stationsomgeving van Turnhout met de transformatie van enkele voormalige industriële sites.
De stadswijk zal een thuis bieden aan zo'n 1.500 nieuwe inwoners. Naast de 700 woningen en appartementen, worden onder meer assistentiewoningen, een dienstencentrum, een kindercrèche, een woonzorgcentrum, kantoren, en ruimtes voor buurtondersteunende functies gerealiseerd.
DYAMAND, een nieuwe spin-off van imec en de UGent, lanceert 'eSave' – een oplossing waarmee eigenaars van gebouwen tot 30% kunnen besparen op hun verwarmingskosten
Imec, een wereldwijd toonaangevend onderzoeks- en innovatiecentrum in nano-elektronica en digitale technologieën (Heverlee), kondigt met trots de lancering aan van DYAMAND – een nieuwe spin-off van imec en de UGent.
Nicaragua-ambassadrice Zoila Yanira Muller en César Castalleda, adviseur van de Nicaraguaanse ambassade, bezochten afgelopen week Mol.
Zoila en César kwamen kennismaken met de nauwe stedenband. In het Wereldhuis gaf de voorzitter van het Nicacomité een uiteenzetting over de lopende programma's die we ondersteunen in Santo Tomás en de zomeractiviteiten.
Woonzorgcentrum Home Laarsveld in Geel hield gisteren een herdenkingsviering voor hun tijdens de corona crisis overleden bewoners. In maart 2020 werd het woonzorgcentrum zwaar getroffen door het virus.
Directrice Erika Coosemans : 'Bewoners, familieleden en personeel hebben toen dierbaren verloren in een uitzonderlijke en moeilijke periode. Door de strikte maatregelen toendertijd was het niet vanzelfsprekend om liefdevol en ondersteunend afscheid te nemen.'