Antwerpen, Hoogstraten, Lier, Mechelen en Mol gaan voor titel ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’.

Waar zijn de lekkerste steden en gemeenten in de provincie Antwerpen? Wie treedt in de voetsporen van Kasterlee, de huidige ‘Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land’? Met de bekendmaking van de 5 Antwerpse laureaten werd de nieuwe Ambassadeurscampagne van Vlaanderen Lekker Land op gang geschoten. Vanaf 1 juni gaan Antwerpen, Hoogstraten, Lier, Mechelen en Mol de culinaire strijd aan. Uiteindelijk wordt één van hen ambassadeur tot september 2014. Ook de andere Vlaamse provincies gaan op zoek naar hun Ambassadeur. 
 
Gedeputeerde voor toerisme Inga Verhaert: “Een Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land is een stad of gemeente die toeristen laat kennismaken met haar culinaire tradities, streekspecialiteiten en - producten. De gemeente en de horecazaken slaan de handen in elkaar om de toerist te verwelkomen en te verwennen. Het thema van de campagne is 'culinair vakmanschap'. Het is al de tweede editie van de campagne. Zo werd pompoendorp Kasterlee twee jaar geleden de Antwerpse Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land.”
 
Een jury selecteerde in de eerste ronde uit zeven Antwerpse kandidaten vijf laureaten. De jury bestaat uit vertegenwoordigers van de toeristische sector, de horecasector, het kabinet van de toerismeminister en de Academie voor Streekgebonden Gastronomie. Antwerpen, Hoogstraten, Lier, Mechelen en Mol dingen mee naar het ambassadeurschap.
 
De laureaten kunnen vanaf nu de aandacht trekken van de nationale jury én van het publiek door campagne te voeren. Iedere laureaat krijgt daarvoor een pagina op www.vlaanderenlekkerland.be. Het publiek kan de campagne online volgen en vanaf 1 juni tot 26 augustus stemmen op zijn favoriet. Uiteraard kan je ook ter plaatse genieten van het culinair vakmanschap. De stem van het publiek telt mee voor 1/4de van de stemmen. Een nationale jury geeft 3/4de van de stemmen. Hoe meer een laureaat zijn best doet om zijn culinair vakmanschap aantrekkelijk te maken voor de toeristen hoe beter. Ook de samenwerking tussen toerisme en horeca, de toeristische impact van het project en het toekomstperspectief tellen mee.
 
 De vijf laureaten in provincie Antwerpen
 
Antwerpen: De Smaakmeesters
Met haar ‘smaakmeesters’ nodigt Antwerpen iedereen uit om kennis te maken met de unieke producten die de stad rijk is, het heerlijke eten en drinken en de meest exclusieve keukengeheimen. Want een Antwerpenaar, die leeft van de smaken in ’t stad. Aan de hand van 5 smaakmakende filmpjes en een platform met culinaire specialisten, trekt Antwerpen volop de kaart van haar stadssmaken. Van Koffie tot Zoet.
 
Hoogstraten: Stadje met de smaak van aardbeien
Hoogstraten is dé plek bij uitstek om aardbeien te proeven. Voor de campagne ‘Word Ambassadeur’, stelt Hoogstraten de zomerse, rode vrucht nu ook voor als culinaire troef bij uitstek. De vakmannen van de stad zullen, samen met wel 25 horecazaken, de aardbei steevast naar voor schuiven en in de meest verrassende vormen op de kaart zetten. En de aardbei, die wordt je leidraad door Hoogstraten!
 
Lier: Culinair plezier op kop
Het Liers Vlaaike, maar ook de drie bieren van Lier, zijn producten die, zeker door de inwoners van de stad gekend zijn als “producten van hier”. Door deze producten volop in de kijker te zetten als Laureaat van Vlaanderen Lekker Land, wordt aan de hand van dit culinaire erfgoed ook meteen het geschiedkundige en authentieke erfgoed van Lier gepromoot. En bovendien wordt ervoor gezorgd dat je dat lekkers bijna overal in de stad kan uitproberen. Lier, dat is plezier op kop!
 
Mechelen: Gouden Carolus
Mechelen zet volop in op het ambassadeurschap van Vlaanderen Lekker Land met het unieke product ‘Gouden Carolus’, het befaamde bier van de eeuwenoude stads- en familiebrouwerij Het Anker. De bieren van Het Anker worden dan ook bij horecazaken én bij handelaars in de kijker gezet, en dit door middel van bereidingen, gastronomische menu’s en workshops.
 
Mol: Om duimen en vingers af te likken
Hoewel Mol, in het hartje van de Antwerpse Kempen de tweede belangrijkste toeristische bestemming van de provincie is en er tal van streekproducten van topniveau gemaakt worden, staat de gemeente nog niet op de gastronomische kaart. Met hun deelname aan de Ambassadeurscampagne, wordt hier echter werk van gemaakt. Verwacht je alvast aan klassieke toppers als abdijkaas, zwarte pensen en kipkap, in een nieuw, culinair kleedje!
 
Ambassadeur van Vlaanderen Lekker Land is een initiatief van vzw Vlaanderen Lekker Land en haar partners, de Provinciale Toeristische Organisaties en Horeca Vlaanderen, ondersteund door de minister van Toerisme Geert Bourgeois en Toerisme Vlaanderen.
 
Meer informatie over de laureaten op www.vlaanderenlekkerland.be/laureaten2012-2014.