U bent hier

Lenteschoonmaak met bacteriën op vest rond Olense pastorie

Olen
01.04.2016 - 12.58u
Door: Peter Caers

Om de hoeveelheid slib in de vest van de pastorie van Olen te doen slinken, werd gisteren een product in het water gestrooid.

De gespecialiseerde firma baggert de vest niet, zoals dat traditioneel gebeurt bij een overvloed aan slib. ‘Zij reduceren het slib met een biologisch poeder dat bestaat uit aerobe micro-organismen die op een organische manier het slib afbreken en het evenwicht in het water herstellen’, zegt Karen De Schutter van Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete vzw.

Op verschillende plaatsen in de vest werden verschillende parameters onderzocht, zoals de slibdikte en de zichtbaarheid van het water. Bij de eerste behandeling werd vervolgens 125kg product in de vest uitgestrooid, binnen 6 maanden wordt deze methode herhaald.

Vermindering slibmassa

Gemeente Olen en Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete mikken op een vermindering van 40% van de slibmassa en meer helder water op een termijn van 18 maanden. Het slib op de bodem van de vest, bestaat grotendeels uit afgebroken resten van bladeren en takken. Deze massa creëert heel voedselrijk water, wat ideaal is voor algen. Maar dit betekent de doodsteek voor andere waterplanten en vele waterdiertjes. Helder en schoon water is een must voor een bruisend waterleven en dit willen we opnieuw bereiken in de vest aan de pastorie van Olen. Naast de slibbehandeling werken Regionaal Landschap Kleine en Grote Nete samen met gemeente Olen ook aan de inrichting van de pastorietuin met bijhorend park.

imageMeer nieuws

Nieuws uit uw regio

image
image
image
image

Onze partners

Dossiers

Webdesign door Intracto