Leonard Cohen is op 82-jarige leeftijd overleden. Dat meldde net z'n website om 03u vannacht.  De beroemde Canadese dichter, folksinger-songwriter en schrijver is vooral bekend door hits als Suzanne, Hallelujah en So long, Marianne.

Reeds in 1961 was hij in Canadese poëziekringen een bekende naam. Hij kreeg een studiebeurs die hem in staat stelde zich terug te trekken op het Griekse eiland Hydra, waar hij tevens Marianne Jensen ontmoette (voor wie So Long, Marianne en vele andere van zijn liedjes geschreven werden). Daarna verschenen de poëziebundel Flowers for Hitler (1964) en zijn twee enige romans The Favourite Game (1963) en Beautiful Losers (1966). Zijn recentste poëziebundel Book of Longing verscheen in 2006.

Liefde voor folkmuziek bracht hem ertoe zelf de gitaar ter hand te nemen. Na 1966 concentreerde hij zich vooral op het schrijven van popsongs. Judy Collins nam een van zijn songs op en het werd meteen een hit: Suzanne. I

In 1967 verhuisde Cohen naar de Verenigde Staten. In datzelfde jaar verscheen zijn debuutalbum, Songs of Leonard Cohen. Hij vestigde een reputatie als singer-songwriter met nummers als Suzanne, Everybody Knows, The Tower of Song, Famous Blue Raincoat en First We Take Manhattan.

Hoewel hij albums bleef maken, verdween hij eind jaren 70 en tijdens de eerste helft van de jaren 80 wat uit de belangstelling. Vanaf 1986 herleefde de belangstelling, omdat jongere artiesten als Nick Cave en de The Sisters of Mercy hem prezen en nummers van hem opnamen.

In 1988 was Cohen volledig terug met het album I'm your man, het bestverkochte Cohen-album sinds jaren. Cohen bracht af en toe tijd door in een boeddhistisch klooster, en werd in 1996 officieel ingewijd als boeddhistisch monnik.

Vlak na zijn 70e verjaardag bleek zijn ex-vriendin en zaakwaarneemster Kelley Lynch al zijn pensioengeld verduisterd te hebben, waardoor Cohen noodgedwongen, maar met veel succes, weer ging optreden.

Op 12 juli 2008 gaf hij voor het eerst in 15 jaar een concert in Nederland in het Amsterdamse Westerpark. Cohen werd in 2008 opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame.

In de zomer van 2012 ondernam hij zijn "Old Ideas Europa Tournee", waarbij hij te zien was op het uitverkocht Sint-Pietersplein (Gent) en in het Olympisch Stadion (Amsterdam). Hij stelde zijn album Old Ideas voor en speelde klassiekers van vorige albums.

Recent verscheen z'n bijzonder intiem album You want it Darker.  Indringend mooi.  RIP Leonard.

Bekijk onze HD-opname tijdens z'n subliem concert op St.-Pieters Gent in 2012. Credits Leonard Cohen.